Skip to content
Sănătate Societate

Mărirea salariilor din Sănătate nu a eliminat mita. Topul spitalelor în care s-a cerut cel mai des șpagă

Un raport întocmit de Anti-Bribery Synergy pe baza răspunsurilor pacienţilor din sute de unităţi medicale din întreaga ţară arată că în spitalele românești se cere și se dă șpagă în continuare, deși salariile medicilor s-au mărit considerabil în ultima perioadă.

Astfel, la întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, pe locul 1 s-a situat Spitalul Universitar de Urgență București, cu 153 de răspunsuri afirmative, fiind urmat de Spitalul Judeţean de Urgență Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, din Bucureşti, cu 98 de răspunsuri afirmative.

352 de unități medicale din întreaga țară au făcut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 – iulie 2019 au există aproximativ 3800 de răspunsuri afirmative la întrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atenții din partea personalului medical.

Situația integrală a  raportului care cuprinde clasamentul spitalelor poate fi consultata pe site-ul Anti-Bribery Synergy.

Top 10 spitale în care s-a cerut cel mai des șpagă

  1. Spitalul Universitar de Urgență București (153 de răspunsuri afirmative)
  2. Spitalul Județean de Urgență Brăila (147)
  3. Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București (98)
  4. Spitalul Clinic Filantropia (95)
  5. Institutul de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș” (91)
  6. Institutul Clinic Fundeni (87)
  7. Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu (83)
  8. Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alexandru Rusescu (80)
  9. Spitalul Județean de Urgență Ploiești (71)
  10. Spitalul Județean Argeș Pitești (59)

La polul opus, unitățile medicale în care s-a cerut cel mai rar șpagă sunt: Spitalul Roșiorii de Vede, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Spitalul Orășenesc Năsăud, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul de Arși din București sau Spitalul din Breaza, toate cu un singur răspuns afirmativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *