Skip to content
Politică

Mărirea și decăderea lui Mihai Chirica: Se repetă scenariul debarcărilor lui Simirad și Nichita

Inquam Photos/Ilona Andrei

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA într-un dosar de înșelăciune. Avea deja 5 dosare oficiale iar acesta este al 6-lea. Modul în care s-a prăbușit edilul naşte multe semne de întrebare, potrivit topiasi.ro.

1. Cum de a înhăţat DNA Iaşi trofeul?

La nivel local se ştie că DNA Iaşi este un fel de cimitir al elefanţilor, o instituţie inutilă care nu a văzut deloc în ultimii ani adevărata corupţie. Poate tocmai din cauza impotenţei DNA Iaşi câteva din marile scandaluri de corupţie marca Mihai Chirica au fost preluate de procurorii anti Mafia (DIICOT) şi mai ales de DNA Bucureşti. Fiecare din cele două instituţii au deschis, oficial, dosare pe numele lui Mihai Chirica de mai bine de un an.

DIICOT l-a arestat 60 de zile pe rechinul imobiliar nr 1 din anturajul lui Chirica – Cristin Zămosteanu -, apoi pe patronul oficial al ziarului de şantaj – Claudiu Asimionesei. Era clar că se strânge laţul, dar, totuşi, niciodată DIICOT nu l-a reţinut pe Mihai Chirica şi nici măcar nu i-a ridicat dreptul de a fi primar.

La fel, DNA Bucureşti a pornit vijelios în primăvara 2020 un dosar cu o golănie imobiliară a lui Chirica şi Alexe (un schimb de terenuri între Primărie şi o firmă a fiului primarului de Miroslava). Tot DNA Bucureşti lucrează de vreo 2 ani alte dosare grele (poluarea imensă din Iaşi, un alt tun imobiliar şi şpăgi pentru achiziţii la suprapreţ), dar iarăşi nu s-a recurs la arestarea lui Chirica ori, măcar, la invalidarea temporară a mandatului acestuia.

În acest context cade bomba că fix nevolnicul DNA Iaşi l-a „împuşcat” pe ChiricaIar asta nu pe baza unui dosar lucrat luni sau ani de zile ci pe baza unui articol de presă suspect de complet (avea o documentare cum făceau DNA şi SRI acum 6 -8 ani). Cu articolul de presă la dosar DNA Iaşi a anunţat că-l pune pe primar sub control judiciar şi-i interzice să mai calce prin Primărie în următoarele 2 luni. E prea rapid şi prea bine ţintit glonţul ca să nu dea de bănuit celor care ştiu să vadă şi să audă.

2. Se repetă scenariul debarcărilor lui Simirad şi Nichita

În 2003, primarul ales Constantin Simirad a fost convins cu dosare de corupţie să plece din funcţie. Simirad a înţeles mesajul şi a preferat să demisioneze, ba chiar şi-a negociat un post de trântor de lux ca ambasador în Cuba. Venit în locul său la Primărie, Gheorghe Nichita a fost debarcat 12 ani mai târziu pe aceeaşi reţetă. Numai că Nichita nu a înţeles mesajul, aşa că în loc să stea liber, eventual ambasador sau în altă funcţie lejeră, s-a trezit arestat. Ba chiar a fost arestat de 2 ori. I-a fost clar apoi că a „fost făcut” de Sistem pentru a i se face loc lui Mihai Chirica, aşa că, în primă fază, a promis răzbunare. Cum însă a fost arestat doar cu ciurucuri iar adevăratele tunuri au rămas neanchetate şi-a înghiţit repede ameninţările de răzbunare iar acum e mieluşel, nesuflând vreo vorbă despre golăniile lui Chirica.

Iar în 2022 scenariul se repetă: primarul în funcţie e tras pe dreapta cu dosare penale fiind împins pe locul său un viceprimar tânăr, promiţător. Gurile rele spun că primarul, deocamdată interimar, Daniel Juravle are o rudă apropiată în funcţia de colonel SRI, aceasta fiind una din explicaţiile promovării lui. Eu cred că, deocamdată, Juravle e îngrozitor de singur şi-i va trebui ceva timp şi mult sprijin până să preia cu adevărat puterea.

3. Se resetează Sistemul de la Iaşi

asimionesei

Până acum doi ani la Iaşi a făcut legea un Sistem de ofiţeri, magistraţi şi funcţionari care tăiau şi spânzurau de ani buni fără a fi deranjat de Bucureşti. Aşa au fost posibile abuzuri uluitoare cum e cel pe baza căruia acum a fost decapitat Chirica. Să fim serioşi, sunt la Iaşi zeci de clădiri ridicate la fel de samavolnic, dar niciodată nici o autoritate nu s-a sinchisit, deşi au fost valuri de plângeri şi reclamaţii.

Din 2020 acest zid al puterii mafiote locale a fost spart. Sincer, cred că momentul ZERO a fost cel în care clanul Asimionesei a fugărit prin Iaşi şi terorizat un grup de miliardari în euro adus la Iaşi, pentru investiţii, de către fondul care deţine proiectele Era Park şi Silk District. Atât de mare a fost sfidarea Mafiei locale încât de la Buccureşti s-a dat semnalul că „aşa nu mai merge„.

În scurt timp s-a început să se dea curs reclamaţiilor şi au fost deschise primele dosare penale despre abuzurile de la Primărie. Ca nuanţă simbolică, BZI a încetat din acel moment să mai fie protejat, nu mai spunem aprovizionat cu dosare dinspre Sistem. Brusc ofiţerii de informaţii şi procurorii au început să „scurgă” informaţii pe alte canale media, uneori fiind livrate dosare penale gata prelucrate. Lumea informată vorbea deja că „site-ul lui R e canalul DNA iar site-ul lui G e al DIICOT”.

Culmea resetării Sistemului de la Iaşi, patronul  BZI s-a trezit cu cătuşe la mâini într-un alt dosar în care e vizat Chirica iar, ulterior, DIICOT a descins în redacţia ziarului de şantaj confiscând echipamente sub un pretext bine fundamentat. Cine a avut ochi de văzut şi minte de priceput a înţeles că vântul începe să bată din altă direcţie. Şi bate tot mai aprig.

4. S-a semnat tot ce era important de semnat

Debarcarea lui Chirica pe baza unui articol de presă publicat acum 2 săptămâni sugerează şi altceva. Mihai Chirica a semnat toate PUZ-urile pentru care a fost ţinut până acum în funcţie şi era „dispensabil„. În folclorul local se vorbeşte intens despre proiecte imobiliare ale unor generali şi alte unor „grei” din Bucureşti, Suceava şi Republica Moldova, fiecare din aceşti beneficiari asigurând până acum câtă protecţie puteau ei oferi. Din momentul în care s-au văzut cu afacerile imobiliare rezolvate şi-au luat mâna de pe Chirica. Drept urmare PeniHill a căzut

Articolul integral AICI.

1 comentariu la “Mărirea și decăderea lui Mihai Chirica: Se repetă scenariul debarcărilor lui Simirad și Nichita

  1. & Ce „croitori” apar în dosarele cu 7 victime, ?
    Dacă la „debarcările” lui Simirad și Nichita au fost accidente, alte „evenimente administrative” „importante” , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *