Skip to content
Economie Politică

Marius Bodea spune lucrurilor pe nume: FSDI este cel mai mare jaf pus vreodată la cale

ziaruldeiasi.ro

Guvernul se pregătește să transfere Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) unele dintre cele mai importante active ale sale, participații majoritare sau minoritare la 28 de companii, dintre care unele de importanță strategică.

Pachetele de acțiuni pe care Guvernul le transferă Fondului sunt unele dintre cele mai importante active ale statului și produc anual sume mari de bani sub formă de dividende din profitul pe care îl obțin.

Proiectul legislativ, publicat vineri seară de ministerul de Finanțe, nu este deloc văzut cu ochi buni de către Opoziție.

Pentru un punct de vedere legat de intențiile guvernului în ceea ce privește FSDI, PSNews a luat legătura cu deputatul Marius Bodea, liderul PNL Iași.

Eu am spus încă de când au fluturat cei de la PSD – ALDE această idee că este cel mai mare jaf pus la cale vreodată, de orice guvernare a avut România până acum.

Cu aceste Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții actualii guvernanți urmăresc un singur lucru: să pună într-un singur coș practic toată ”spuma” de profit pe care o mai face România astăzi”, a declarat Marius Bodea, în exclusivitate pentru PSNews.

Iar banii companiilor profitabile vor fi evident dirijați către zonele întunecate ale economiei românești”, a adăugat el.

Demers împotriva intereselor naționale

Nu are absolut nicio logică, într-o țară cu situația economică a României, să periclitezi ultimii piloni care susțin economia națională, și anume companiile naționale profitabile.

Respectivele companii au nevoie de banii din profituri pentru a-și continua activitatea, pentru investiții, poate chiar pentru provizioane, or, ideea asta măreață, la care se adaugă și încercarea de a pune mâna pe rezerva de aur, arată disperarea celor de la PSD de a prădui România, fără să le mai pese de nimic.

Discuțiile legate de acest subiect au existat încă de la nivelul anului 2017, iar noi ne-am declarat împotrivă chiar de atunci.

Credem cu tărie că pur și simplu un asemenea demers este împotriva intereselor naționale.

Dacă stau bine să mă gândesc, nici cei de la PSD nu au reușit să aducă un argument cât de cât credibil, nici măcar coafat, pentru a fi prezentat opiniei publice, în susținerea acestui demers”, apreciază liderul PNL Iași.

Bani la discreția PSD

Ideea aceasta, de a lua bani de la companiile naționale, pentru a face investiții publice, nu ține.

După cum vedeți, Comisia Europeană ne pune la dispoziție o grămadă de bani gratis, cu titlu nerambursabil, pe care noi nu suntem în stare să îi cheltuim.

Pentru banii ăștia noi plătim contribuția de stat membru al Uniunii Europene – atunci, care este ideea? De ce nu folosim fondurile europene și să vrei să consumi ultimele resurse ale țării? Mi se pare absolut de neimaginat.

Nu există nicio explicație pentru acest lucru, decât poate faptul că, în cazul banilor de la companiile de stat, vor putea să sară de filtrele autorităților de management, de filtrele Comisiei Europene, în calitate de finanțator și să prăduiască averea Statului pur și simplu cum vor ei.

Mai ales că au în plan mai multe modificări a Legii achizițiilor publice. Acest lucru se suprapune din nou cu dorința lor de a cheltui cu orice preț rezerva de bani a României.

De aceea nu văd nicio intenție pozitivă a PSD în planurile de a modifica legea care reglementează achizițiile publice, ci doar demersuri de acest tip, de a cheltui banii țării fără să dea explicații și fără să fie trași la răspundere.

Dacă ne uităm puțin la ce anchete au apărut, în legătură cu modul în care au cheltuit banii din PNDL, se poate observa cu ușurință cum aproape 180 de milioane de euro au ajuns pe mâna unei firme-fantomă cu zero angajați, din siajul PSD, care a cules tot ce se putea culege prin încredințare directă – fie pe bunuri, fie pe lucrări – de la primăriile pesediste din țară.

Iar demersul cu FSDI nu este decât aceeași schemă de furt, dar la un nivel mai mare – atâta tot”, acuză Marius Bodea.

Argatul de serviciu

Sunt convins că vor da o OUG pentru FSDI, pentru a ocoli Parlamentul. S-a văzut că nu țin cont de nimic, pentru a-și atinge scopurile.

Mai ales că Avocatul Poporului nu va ataca niciodată acest demers la Curtea Constituțională.

Inițial, cei de la PSD au spus că vor înființa FSDI printr-o lege. Doar că noi, cei de la PNL, am atacat-o la Curtea Constituțională iar legea de constituire a FSDI a fost declarată neconstituțională.

Așa că au trecut la pasul următor, ordonanța de urgență, pentru că îl au pe domnul Ciorbea argat de serviciu. Domnul Ciorbea este avocatul PSD, în niciun caz al poporului.

Așa că vor putea operaționaliza liniștiți această idee nebunească și vor face ceea ce și-au propus.

Vor tergiversa probabil la nesfârșit procedura parlamentară de avizare prin lege a ordonanței de urgență, vor culege profitul, îl vor redistribui cum vor ei, îl vor cheltui și ne vom trezi cu visteria goală, la momentul votării legii în Parlament, pentru aprobarea ordonanței”, a spus, în concluzie, deputatul liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *