Skip to content
" "
Politică

Mark Gitenstein comentează rezultatele alegerilor din România

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein a comentat într-un articol din Wall Street Journal rezultatul alegerilor din România, susţinând că victoria lui Klaus Iohannis reprezintă o schimbare fundamentală în ce priveşte direcţia politicii din România.

„Alegerile din această lună sugerează că acest moment este posibil să fi venit. Iohannis a candidat cu o platformă de lege și ordine și anticorupție. A îmbrățișat pe deplin agenda Monicăi Macovei, (…) care a inclus angajamente specifice de neamestec în activitatea Direcției Naționale Anticorupție, de transparență în numirea procurorilor anticorupție și de a nu slăbi Codul Penal în ceea ce privește anticorupția și de a ridica rapid imunitatea parlamentară pentru oficialii puși sub acuzare”, a precizat fostul ambasador.

În opinia fostului ambasador, după 1989 în România s-a dus o luptă între forţele schimbării şi baronii politici.

„O luptă titanică se desfășoară în România de la Revoluția din 1989. Pe de o parte, există forțele schimbării și reformei, încurajate de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și diplomații occidentali. De cealaltă parte, există oligarhii și baronii politici, cu mize care vizează doar o schimbare parțială a stării de fapt”, a scris Gitenstein.

Mark Gitenstein a lăudat decizia Parlamentului de a respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, apreciind că democraţia liberală nu este în pericol în România.

„La două zile după alegeri, Parlamentul — controlat în continuare cu o largă majoritate de partidul lui Ponta — a votat pentru retragerea controversatului proiect de lege privind amnistierea celor condamnați pentru corupție (…). Nu Occidentul a adus această schimbare, ci românii (…). După cum mi-au spus mulți dintre ei în săptămâna alegerilor, au fost în sfârșit mândri că sunt români (…). Democrația liberală este bine mersi în România. Însă este esențial ca aceste milioane de tineri votanți români să-și mențină în continuare puterea și ca domnii Iohannis și Ponta să lucreze împreună pentru a continua consolidarea statului de drept”, a adăugat Gitenstein.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *