Mark Zuckerberg și Daniel Ek se revoltă împotriva UE. Fondatorii Facebook și Spotify vin cu critici dure

Sursă foto: X

Fondatorii și directorii Facebook și Spotify, Mark Zuckerberg și, respectiv, Daniel Ek, critică vehement Legea europeană privind inteligența artificială (AI Act) și Regulamentul european de protecție a datelor personale (GDPR), reclamând că legislația Uniunii Europene întârzie dezvoltarea companiilor de tehnologie în blocul comunitar și înăbușă inovația.

Într-un articol postat pe blogul Spotify, miliardarii din SUA și, respectiv, Suedia, au declarat spun că Europa ar trebui să îmbrățișeze tehnologia de inteligență artificială open-source. În caz contrar UE riscă să „rămână în urmă din cauza reglementărilor incoerente și complexe”, arată Startup Cafe.

Documentul integral prezentat de Mark Zuckerberg și Daniel Ek:

„Reglementarea împotriva daunelor cunoscute este necesară, dar reglementarea preventivă a daunelor teoretice referitoare la tehnologiile care iau naștere acum, cum ar fi AI open-source, va înăbuși inovația. Reglementarea europeană, complexă și reticentă la risc, ar putea împiedica Europa să valorifice marile pariuri care se pot traduce în câștiguri mari.

Spre exemplu, aplicarea neuniformă a Regulamentului general pentru protecția datelor (GDPR). Această directivă emblematică a fost menită să armonizeze utilizarea și fluxul de date, dar, în schimb, autoritățile UE de reglementare a confidențialității creează întârzieri și incertitudini și nu reușesc  să se pună de acord între ele asupra modului în care ar trebui să se aplice legea.

De exemplu, lui Meta (compania lui Mark Zuckerberg, care include Facebook, Instagram, WhatsApp și altele – n.r.) i s-a spus să amâne antrenarea modelelor sale de inteligență artificială folosind conținutul distribuit public de adulți pe Facebook și Instagram – nu pentru că a fost încălcată vreo lege, ci pentru că autoritățile de reglementare nu au convenit asupra modului de a proceda. Pe termen scurt, întârzierea utilizării datelor care sunt folosite în mod normal în alte regiuni înseamnă că cele mai puternice modele AI nu vor reflecta cunoștințele colective, cultura și limbile Europei – iar europenii nu vor putea folosi cele mai noi produse AI.

Aceste preocupări nu sunt teoretice. Având în vedere actuala incertitudine de reglementare, Meta nu va putea lansa viitoare modele AI, precum Llama multimodal, care are capacitatea de a înțelege imagini. Aceasta înseamnă că organizațiile europene nu vor putea avea acces la cea mai recentă tehnologie open-source, iar cetățenilor europeni le va rămâne tehnologia de inteligență artificială creată pentru altcineva.

Realitatea crudă este că legile menite să sporească suveranitatea și competitivitatea europeană fac opusul. Acest lucru nu se limitează la industria noastră: mulți directori europeni, dintr-o serie de industrii, menționează un mediu de reglementare complex și incoerent drept unul dintre motivele lipsei de competitivitate a continentului.

Europa ar trebui să simplifice și să armonizeze reglementările prin valorificarea beneficiilor unei piețe unice, dar diverse. Uitați-vă numai la decalajul din ce în ce mai mare dintre numărul de lideri tehnologici europeni și cei din America și Asia – un decalaj care se extinde și la unicorni și alte startup-uri. Europa trebuie să faciliteze înființarea de companii mari și să facă o treabă mai bună prin păstrarea oamenilor săi talentați. Multe dintre cele mai bune și mai strălucite minți ale sale din domeniul inteligenței artificiale aleg să lucreze în afara Europei.

Pe scurt, Europa are nevoie de o nouă abordare, cu politici mai clare și o aplicare mai consecventă. Cu mediul de reglementare potrivit, combinat cu ambiția potrivită și cu unele dintre cele mai importante talente AI din lume, UE ar avea șanse reale de a conduce următoarea generație de inovație tehnologică.

Credem că IA open-source poate ajuta organizațiile europene să profite la maximum de această nouă tehnologie prin egalizarea condițiilor de concurență și sperăm că UE nu va limita posibilitățile pe care abia începem să le explorăm. Deși Spotify și Meta folosesc inteligența artificială în moduri diferite, suntem de acord că o reglementare atentă, clară și consecventă poate stimula concurența și inovația, protejând în același timp oamenii și oferindu-le acces la noile tehnologii care îi ajută.

Deși cu toții putem spera că, cu timpul, aceste legi devin mai rafinate, știm, de asemenea, că tehnologia evoluează repede. În ritmul său actual, Europa va rata această șansă care se poate ivi o dată la o generație. Pentru că singurul lucru pe care Europa nu-l are, dacă nu vrea să riște să rămână mai în urmă, este timpul”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: