Skip to content
Politică

Martie – mană cerească pentru partide. Câți bani au primit de la stat

ITespresso.fr

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face publice lunar sumele cu care partidele politice sunt subvenționate de către stat. Redacția PSnews.ro a consultat datele AEP aferente primelor patru luni din anul 2018.

Astfel, constatăm faptul că Partidul Social Democrat (PSD) a primit subvenții totale în cele patru luni ale anului 2018 de aproximativ 16 milioane de lei, urmat de Partidul Național Liberal (PNL), subvenționat cu 7,4 milioane de lei. Pe locul al treilea în ceea ce privește subvențiile primite se află Uniunea Salvați România (USR), cu aproximativ 2,2 milioane de lei.

Dacă ne raportăm la banii primiți de partide în primele patru luni ale acestui an, putem observa că luna martie a fost cea mai bună, având în vedere că primele trei partide ca număr de voturi obținute în alegerile parlamentare din 2017 au beneficiat de sume net superioare celorlalte trei luni.

Concret: PSD-ul a primit în luna ianuarie peste 2,11 milioane de lei, PNL – 1,03 milioane, iar USR – 0,29 de milioane de lei.

În februarie, oamenii lui Liviu Dragnea au beneficiat de 2,2 milioane de lei, cei ai lui Ludovic Orban – de 1 milion, în timp ce AEP a virat 0,29 de milioane de lei politicienilor conduși de către Dan Barna. Mai precis, cifrele au crescut cu în jur de 4,26% pentru fiecare partid în parte.

Ei bine, martie a adus cifre spectaculoase: circa 7,67 de milioane de lei pentru PSD, 3,51 milioane pentru PNL și 1,03 milioane pentru USR. După cum vedem, acestea sunt de circa 3 ori și jumătate mai mari comparativ cu luna precedentă, în cazul fiecărei formațiuni politice.

În aprilie, sumele au scăzut, dar ele au rămas la un nivel superior atât lunii ianuarie, cât și lunii februarie: 4,02 milioane de lei pentru PSD, 1,84 milioane pentru PNL și 0,54 de milioane pentru USR. Mai precis, este vorba despre un declin de 0,47% în raport cu luna martie, dar un avans de 90,52% în comparație cu ianuarie.

Trebuie să precizăm că subvențiile fluctuează de la o lună la alta, întrucât – în conformitate cu Legea nr. 334/2006 (privind finanţarea partidelor) – ele se calculează în funcție de veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Găsiți mai jos situația integrală a cifrelor pentru fiecare dintre cele patru luni menționate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *