Skip to content
Politică

Marton Arpad a pronunțat numele pe care NU l-ar fi vrut la șefia DNA: Erau atâtea probleme! EXCLUSIV

covasnamedia.ro

Deputatul UDMR Marton Arpad (vicelider de grup parlamentar și vicepreședinte al Comisiei Florin Iordache) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a pronunțat numele de procuror pe care nu l-ar fi vrut la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Este vorba despre Marius Iacob, cel care i-a fost adjunct Codruței Kovesi și la Parchetul General, și ulterior la Direcția Națională Anticorupție. Concret: parlamentarul jurist a susținut că Iacob nu este străin de neregulile manageriale din cauza cărora a fost revocată Laura Kövesi.

Totuși, Árpád-Francisc Márton nu s-a pronunțat în legătură cu ceilalți trei magistrați care au candidat pentru șefia DNA (Elena Grecu, Florentina Mirică și PICCJ-istul Cristian Lazăr), deputatul de Covasna susținând că nu îi cunoaște.

„Nu-i cunosc, cu excepția adjunctului, care din moment ce erau atâtea probleme cu conducătorul principal, adjunctul înlocuindu-l pe conducătorul principal, nu aducea o modificare asupra acelor greșeli manageriale care s-au făcut acolo. Din punctul meu de vedere, n-avea cum să aducă! În rest, pe ceilalți nu-i cunosc”, a afirmat Marton.

În legătură cu actualul procuror-șef interimar, Anca Jurma, Marton Arpad a ținut să contrazică nemulțumirile cauzate de faptul că aceasta nu a mai instrumentat un dosar de peste 10 ani. Concret: UDMR-istul a subliniat că într-o asemenea funcție, contează capacitățile organizatorice, nu cele de anchetator.

„Vă spun sincer: n-am prea putut observa activitatea domniei sale, așa că n-am cum să-mi dau cu părerea. În fond, un procuror de conducere a unei instituții de orice nivel din Ministerul Public nu trebuie să aibă o activitate în domeniul urmăririi penale, ci în domeniul managerial. Ca atare, în mod evident, persoanele respective ajung în față în momentul în care fac niște reorganizări, iau niște decizii care din varii motive ajung în atenția publicului. Doamna respectivă n-am observat să fi avut o astfel de activitate – ceea ce totodată nu înseamnă că nu-și îndeplinește activitatea corespunzător, a comentat Arpad Marton.

În altă ordine de idei: vicepreședintele Comisiei Iordache a argumentat că interimatul de la vârful DNA trebuie să dureze cât mai puțin, ca să nu afecteze activitatea întregului personal.

„În primul rând, eu cred că orice astfel de modificare trebuie să aibă loc cât mai repede – deci să avem o perioadă cât mai scurtă de interimat -, pentru că de obicei, atunci când acest interimat trenează sau chiar în ipostaza în care asupra capului unui conducător al oricărei instituții din această țară se observă sabia lui Damocles, atunci angajații nu-și prea fac treaba, așteptând modificarea.

Din păcate, și la DIICOT a trenat la fel de mult interimatul, chiar dacă domnul ministru a făcut destul de repede o propunere.

Revenind la DNA: în mod evident, ar trebui să fie perioada cât mai scurtă. Totodată, trebuie făcută o propunere solidă, o persoană care într-adevăr corespunde tuturor cerințelor. După aceea, august-septembrie este o nouă perioadă de candidatură. Nu știu exact, că n-am urmărit îndeaproape toată activitatea de selecție. Eu am toată speranța că în primul rând, persoanele însărcinate cu această conducere interimară își vor face treaba, împreună cu angajații din instituție. Și sper să avem cât mai repede o nouă persoană la conducerea acestei instituții, o persoană care să aibă totuși competențe manageriale. Pentru că nu persoana respectivă este îndrituită de a face urmărirea penală și trimiterea în instanță a celor suspectați de comiterea unor fapte penale”, a mai declarat Marton Arpad pentru PSnews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *