Skip to content
Politică

Martorul din dosarul Microsoft-EADS a dezvăluit cum funcționa rețeaua de mită din Guvernul Năstase

În dosarul DNA privind afacerea „Microsoft-EADS” apare „martorul amenințat” Gabriel Marin, care a dezvăluit rețeaua de mită din timpul Guvernării Năstase. Potrivit dezvăluirilor făcute de acesta, mita era plătită prin diverse off-shore-uri și interpuși, printre care și ofițeri SRI și SIE.

Gabriel Marin, martorul cheie, a vorbit atât despre fostul ministru Năstase, cât și despre o serie de miniștri, precum Ioan Rus, Dan Nica, Marian Săniuta sau Mihai Tanasescu. Totodată, Marin a precizat că pionul principal în această rețea infracțională era Claudiu Florica, director al Fujitsu Siemens Computers – România, informează luju.ro.

„In 2003-2005, Claudiu Florica a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale si neoficiale pentru a fi reinclus in proiect, dar fara succes. Astfel, Claudiu Florica  (n.r. – director Fujitsu Siemens Computers – Romania) s-a intalnit in primavara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT in perioada guvernarii PSD-iste, 2000-2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florica sustinerea pe langa Adrian Nastase in proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat si in proiectul licentierii Guvernului Romaniei pentru produse Microsoft cu conditia sa renunte sa mai faca presiuni pentru a reintra in proiectul Sistemului Educational Informatizat. Tot in 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD. In schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data.

In decembrie 2004, dupa schimbarea partidului de guvernamant ca urmare a alegerilor ce au avut loc, Claudiu Florica fiind in relatii personale directe cu diversi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Victor (n.r. – probabil Vasile) Blaga, Rasvan Toader si-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco si a solicitat si noilor ministri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting si Softwin, firme pe care le controla in mod indirect, in acest proiect, dar fara succes”, a declarat Gabriel Marin în fața procurorilor DNA.

Citiți continuarea articolului pe site-ul luju.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *