Skip to content
Politică

Mărturisiri cutremurătoare despre mecanismul prin care șpăgi uriașe ar fi ajuns la PNL și PSD, în 2012

Unul dintre șefii de district silvic, din cadrul Ocolului Silvic Gilau, Directia Silvica Cluj, Balc Calin, a făcut o serie de mărturisiri incendiare cu privire la mecanismele ilicite din industria lemnului.

Balc Călin recunoaște că a participat, conform propriilor declaratii oferite portalului  neuerweg.ro, timp de mai mulți ani într-o schema complexa de infracțiuni silvice, precum despăduriri, furt și vânzare de masă lemnoasă, șpăgi, fals în acte, sprijin financiar ilegal acordat partidelor în campaniile electorale.

Trebuie spus că Balc Calin s-a autodenunțat în iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj al DNA, împreună cu mai mulți colegi. Printre altele a denunțat practica finanțarii campaniilor electorale a PDL, PSD sau PNL cu sume mari de bani, de aproximativ 100.000-250.000 Euro, contribuție care reprezenta partea a câtorva angajați ai Ocolului Silvic Gilau, proveniți din taieri ilegale de paduri, rrelatează neuerweg.ro. În plus, Balc dezvăluie că în momentul în care spunea că nu vrea să mai ofere bani către anumiți decidenți politici, începeau presiunile și amenințările că va fi demis din funcție și înlocuit cu cineva care e dispus să ”plătească”, în continuare, la diferite partide.

De asemenea, potrivit mărturisirilor fostului șef de ocol silvic, mita presupus oferită de compania Schweighofer ar fi fost de 150 de lei pentru fiecare mc de lemn tăiat ilegal, iar plățile erau făcute pe loc, cash.

O parte din banii plătiti în campania din anul 2012 au fost obținuți din vânzari de lemn tăiat ilegal către firma S.C HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL (HS), mai notează cei de la neuerweg.ro.

Iată câteva din relatările lui Balc Călin, făcute pentru sursa mai sus citată, cu privire la ”mafia” din zona industriei lemnului:

”Am facut si eu parte din ceea ce se numeste ‘mafia lemnului’. Nu am nimic de ascuns. Am facut si eu parte din asta. La inceput nu mi s-a sa parut asa extraordinar. Mici furtisaguri au inceput deja dupa Revolutie. Toti [silvicultorii] am pus in buzunar. Am fost partas. Dupa o vreme nu am mai suportat. Prea sa intins „tigania“. La inceput se fura mai putin. Dar apoi se venea deja cu pretrentii cu zeci de mii de Euro. Ni se spunea [de catre superiori]: -Trebuie sa ajutati campania electorala [a unui anume partid]. Ei stiau ca eu, in calitate de sef de distriuct ii pot ajuta [cu bani] in campania electorala.

Cei care cereau sa sprijinim campaniile erau directorii Direcției Silvice. Trebuia inainte de alegerei… Eram chemati personal la o locatie, la o cafea, un suc si ni se spunea: Trebuie sa sprijini partidul respectiv. Cum faceam asta: Dadeam lemn de lucru la oamenii din sat (Maguri-Racatau) si cu asta ii motivam sa mearga la vot. Dadeam la fiecare familie 20-30 de metri cub (mc). Lemnul dat locuitorilor era din padurile statului, administrate de RNP. Asta inmultit cu aprox. 200 de familii familii, va dati seama ce cantitati se adunau… Stiu ca asta se practica in fiercare campanie electorala, din 2004 incoace; se facea in toate zonele de munte de acolo.

Reporter: Care-i explicatia?

Balc Calin: Directorii de Directie silvica sint promovati politic. In fiecare campanie partidele politice isi promoveaza directorii ca sa poate avea acces la „resursa“.

Balc Calin: ”Angajatul SCHWEIGHOFER mituieste personalul ROMSILVA pentru a obtine lemn taiat ilegal”

Balc Calin: Omul SCHWEIGHOFER mergea la fiecare district [subunitate a unui Ocol silvic], si cu ala [seful de district] statea de vorba si se punea la cale talharia.

HS, la inceputul activitatii in Romania facea dintai taieri legale. Cumpara un ‘parchet ras’ [o anumita cantitate de lemn ‘pe picior’, in padure, ce urma sa fie taiata la ras, adica complet], taierile secundare [rarituri] au urmat doar mai tarziu, dupa ce s-a terminat lemnul bun [din taierile la ras]. Venea [reprezentantul HS] la mine si spunea: -Cum putem face sa luam lemn de la Dvs.? Am fost abordat si platit [mituit] de HS ca sa dau lemn in plus [fata de cantitatea prevazuta in APV]. Mita era de aprox. 150 lei/mc. Banii mi-i dadea in mana. In unele situatii vorbea si direct cu padurarul si cu un anume inginer responsabil cu probleme de paza. Banii trebuia sa-i impart. Imi luam partea mea; apoi trimiteam o parte in sus, pana la director si apoi ajungea la politruci.
Numele omului de la HS il dau mai incolo; la fel si numele omului din Direcția Silvică.

Reporter: Cam ce suprafete sau cantitati s-au taiat ilegal?
Balc Calin:Ar trebui sa am harta districtului. Daca vezi ce e pe teren, faci infarct! [In zona Maguri-Racatau] s-au defrisat munti intregi! In 2006 s-a elaborat ultimul amenajament silvic [document complex in care se prevad, in detaliu, pe o perioada de 10 ani, masurile de interventie in ‘fondul forestier’/padurea pt. care a fost elaborat]: Am participat si eu la asta. E corect facut. Dar acuma acolo nu mai e padure! Acolo trebuia sa se respecte regimul silvic [taieri conform prevederilor din amenajamentului silvic]. In schimb s-au taiat paduri de 50-60 de ani [prea tanara pt. a fi taiata]!

Taierea se facea/face de catre firme intermediare. Gerald Schweighofer nu e prost: Si-a angajat firme. El platea firmelor doar serviciile forestiere prestate.
In ceea ce priveste hartiile de provenienta: Sa zicem ca HS avea 500 de mc, in mod oficial – si mai primea 200 mc in plus.

Balc Calin: In 2012 mi-a ajuns. Superiorii mi-au cerut 100.000 de Euro. Sigur, eu am furat banii aia. Dar nu mi se pare corect sa m a stranga astia de oute si sa spuna: „Mai da-mi, mai da-mi, mai da-mi!“ Am dat acei bani dar ei imi cereau tot mai mult. Am stat de vorba cu politruci grei, de la PNL si PSD. Banii ii aveam cash. Lucrand ani si ani in silvicultura, aveam bani. Acuma sint sofer de camion si imi platesc pacatel, cum ar veni. Am dat banii superiorului si unui politician (PNL). Am dat mai multi decat cei 100.000. Am dat bani si la PSD.
Apoi au cerut bani si de la colegii mei, tot sume din astea. 250.000 EUR. Colegul acela a murit; a facut infarct, dar nu din cauza mafiei lemnului…

Cand nu am mai vrut sa platesc, se facea presiune asupra mea; la discutii. Mi se spunea: Daca nu poti, nu e problema, gasim pe altii in locul tau care sa vrea! Tu o sa-ti iei viteza! [vei fi dat afara] – asta imi spunea superiorul meu.

Reporter: Banii aia pe care tu si colegii i-ati platit la superiori si polticieni, au fost castigati si din lemn vandut ilegal catre SCHWEIGHOFER?

Balc Calin: Categoric …acei bani au fost si din lemnul vandut la Holzindustrie Schweighofer. La un moment dat a inceput o chestie: PSD-ul zicea: Nu vrem sef de district de la PNL. Era o lupta intre cainii din PSD si PNL, jigodiile astea ordinare. Eu eram mai prieten cu PSD. PNL il voiau pe altul in locul meu. Pana si sefii de district si padurarii se numeau/numesc politic.

1 comentariu la “Mărturisiri cutremurătoare despre mecanismul prin care șpăgi uriașe ar fi ajuns la PNL și PSD, în 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *