Skip to content
Politică

Mărul discordiei din coaliția de guvernare și bluff-ul USR-PLUS. Premierul Florin Cîțu, prins între ciocan și nicovală

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Scandalurile se țin lanț în interiorul coaliției de guvernare. În week-end scenele de la Spitalul Foișor au ridicat tensiunile dintre PNL și USR-PLUS la cote nemaivăzute. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Dimpotrivă, neînțelegerile s-au transformat în atacuri deschise între partenerii de guvernare. Corpul de control al premierului Florin Cîțu a depus o plângere penală pentru accesarea nelegală a RENV. Lucrul acesta a fost urmat în replică de o solicitare a USR-PLUS de desecretizare a minutei ședinței de guvern în care s-a discutat despre centrele speciale de vaccinare.

Vlad Voiculescu, mărul discordiei și presiunea de pe umerii premierului

" "
" "

Toate tensiunile actuale au în comun un singur nume – Vlad Voiculescu. Liberalii cer aproape în unanimitate ca ministrul Vlad Voiculescu să își depună mandatul. De cealaltă parte, USR-PLUS nu pare dispus să renunțe la Vlad Voiculescu. Pe de altă parte, nici Vlad Voiculescu nu pare dispus să renunțe de bună voie la ministerul pe care îl conduce și să își depună demisia. Lucrul acesta generează o situație fără ieșire, de vreme ce nici o tabără nu este dispusă spre compromis.

Premierul Florin Cîțu se confruntă și el cu o situație extrem de complicată pe plan personal. Remanierea reprezintă o armă pe care premierul ar putea-o implementa, însă nu este clar dacă Cîțu ar fi dispus să facă lucrul acesta. Să nu uităm că în curând vom avea un congres al PNL în care se va decide viitoarea conducere. La acest congres Florin Cîțu și-a anunțat intenția de a candida. Acum Florin Cîțu se confruntă cu presiunea din interiorul PNL. Dacă nu răspunde doleanțelor liberalilor, șansele sale de a ajunge la conducerea PNL scad substanțial. Pe de altă parte, o eventuală remaniere ar trebuie să țină cont de echilibrul extrem de fragil realizat cu greu la formarea Guvernului. Totuși, Florin Cîțu nu poate rămâne impasibil la ceea ce se întâmplă, la infinit. Acesta se află în fruntea guvernului și are datoria de a-și ține în frâu miniștrii.

USR-PLUS joacă însă și un joc de bluff în cazul ministrului Vlad Voiculescu. Singura armă a unui partener minor dintr-o coaliție de guvernare fragilă este amenințarea cu dezertarea. Dacă USR-PLUS părăsește barca guvernării, atunci coaliția pierde majoritatea parlamentară extrem de fragilă și posibil guvernarea. Dar este aceasta o amenințare credibilă? Ce ar face USR-PLUS dacă ar părăsi coaliția de guvernare? Foarte rapid ar ajunge în Opoziție alături de PSD și AUR. O eventuală asociere cu oricare dintre aceste două partide ar însemna sfârșitul USR-PLUS. Pe de altă parte o neasociere cu PSD sau AUR ar duce la o izolare completă a USR-PLUS și la intrarea formațiunii în zona anonimatului. USR-PLUS are mai multe motive decât PNL de a rămâne la guvernare. Prin urmare amenințările cu dezertarea reprezintă mai degrabă un bluff.

E greu de crezut că USR-PLUS ar ieși de la guvernare dacă de mâine Vlad Voiculescu nu ar mai fi ministrul Sănătății. Prin urmare, confruntarea actuală este mai degrabă una a voințelor. Întrebarea fundamentală e cine își va impune voința asupra cui? Compromisul între parteneri începe să dispară, iar atunci când compromisul dispare mai rămâne o singură alternativă – conflictul. Doar că acest conflict joacă pe termen lung în defavoarea coaliției, iar lucrurile acestea s-ar putea să fie plătite cu vârf și îndesat peste doar 3 ani de zile.m

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *