Skip to content
Internațional Societate

Masacru în Noua Zeelandă! Atac armat la două moschei: Atacatorul ar fi filmat totul

Poliţia neozeelandeză anunţă existenţa mai multor victime în urma unor incidente armate la două moschei din Christchurch, anunţă BBC. Conform presei locale, este vorba despre moscheile Al Noor Mosque, din centrul oraşului şi Linwood Masjid.

Într-o conferinţă de presă, comisarul de poliţie Mike Bush a anuţat că este vorba despre un număr semnificativ de victime şi că au fost reţinuţi trei bărbaţi şi o femeie şi că nu crede că mai sunt şi alte persoane implicate. Presa locală vorbeşte despre zeci de victime. Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului, conform presei locale.

Atacatorul s-a identificat ca fiind „Brenton Tarrant” – un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

Comisarul de poliţie Mike Bush s-a declarat îngrijorat că filmarea se regăseşte pe reţelele sociale şi a precizat că poliţia face demersuri pentru ca aceasta să fie ştearsă.

„Nu ar trebui să fie în spaţiul public”, a spus el.

Presa australiană a anunţat că poliţia antiteroristă din New South Wales desfăşoară operaţiuni în zona Coffs Harbour. Nu se ştie dacă „Tarrant” era din Coffs Harbour, dar cu siguranţă era din New South Wales, conform presei australiene, scrie news.ro.

Se crede că bărbatul ar avea familie în Grafton, la nord-est de Coffs Harbour.

El a început să transmită live în timp ce mergea către moscheea Al Noor Mosque. În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină.

El a luat arma şi a intrat în moschee, iar prima victimă  fost împuşcată chiar la uşă, conform New Zealand Herald. Bărbatul avea asupra sa cel puţin o armă automată şi mi multe rezerve de munţie.

UPDATE – Comisarul de poliţie  Mike Bush a declarat într-o conferinţă de presă că numărul victimelor este „semnificativ”, fără a face alte precizări, şi că au fost reţinute patru persoane în legătură cu atacurile – trei bărbaţi şi o femeie.

De asemenea, el  relatat că  un număr neconfirmat de dispozitiv explozive, artizanalem au fost găsite în maşini în zonă şi au fost dezactivate.

Comisarul de poliţie  Mike Bush a confirmat iniţial că o personă a fost reţinută, dar că nu se ştie dacă şi alte persoane au fost implicate în atacuri.

Martorii au declarat presei locale că au fugit pentru a se salva şi că au văzut persoane rănite la moscheea Al Noor. Conform Reuters, ei au relatat că au văzut un bărbat în ţinută de camufaaj, cu o armă automată, trăgând la întâmplare.

Autorităţile au recomandat închiderea temporară a tuturor moscheilor. De asemenea, au fost închise toate şcolile din  Christchurch.

Într-o declaraţie, premierul Jacinda Ardern a declarat că nu se cunosc detalii.

„Dar vă pot spune că aceasta va fi una dintre cele mai negre zile ale Noii Zeeelande„, a spus Ardern, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este „un act de violenţă ieşit din comun şi fără precedent”.

Potrivit sttisticilor guvernamentaale, doar 1% din populaţia Noii Zeelande sunt musulmani, ceeea ce reprezenta mai puţin de 50.000 de persoane în 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *