Masacrul din Israel, ordonat de comandantul Hamas pe care Israelul nu l-a putut ucide

Mohammed Deif
Sursa foto: Al Majalla

Totul a început cu o voce ameninţătoare care a ordonat sutelor de terorişti Hamas să treacă graniţa şi să lanseze un atac sângeros asupra Israelului, în urma căruia au fost masacraţi peste 900 de oameni până în prezent. Această voce sinistră, care le vorbea luptătorilor din Gaza, aparţinea şefului terorist cu un singur ochi, Mohammed Deif. În vârstă de 58 de ani, el a fost ani de zile un ghimpe în coasta Israelului, în ciuda mai multor tentative de asasinat, scrie The Daily Mail.

Această figură înfricoşătoare şi-a făcut loc în ierarhia Hamas şi a supravieţuit cumva a nu mai puţin de cinci tentative de asasinat, în urma cărora i-au fost amputate ambele picioare şi un braţ, iar soţia şi cei doi copii i-au fost ucişi.

Iniţial specialist în fabricarea de bombe, Deif a pus acum la cale un atac atent planificat şi sângeros asupra Israelului, care i-a luat prin surprindere pe oficialii israelieni. A ordonat militanţilor să folosească explozibili şi buldozere pentru a sparge gardurile care înconjoară Gaza şi pentru a lăsa astfel să treacă alte sute de luptători.

Deif s-a ridicat de jos. S-a născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis în 1965, când Gaza se afla sub control egiptean, dar a reuşit să urce în ierarhia Hamas. Capacitatea sa de a supravieţui nenumăratelor tentative de asasinat şi de a păcăli armata israeliană, ordonând în acelaşi timp masacrarea civililor şi a soldaţilor l-a transformat într-un fel de erou printre militanţii palestinieni.

„Chiar şi înainte de acest masacru, Deif era ca o personalitate sacră şi foarte respectat atât în cadrul Hamas, cât şi de către palestinieni”, a declarat pentru Financial Times Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Ultimul atac împotriva Israelului, de o amploare nemaiîntâlnită de 50 de ani, îl va transforma acum într-o figură de zeu în ochii tinerilor, a subliniat Abusada.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: