Skip to content
Politică

Masca lui Vlad Voiculescu și lipsa exemplului propriu. Gestul ministrului furnizează și mai multă muniție conspiraționiștilor

Inquam Photos / George Calin

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a comis astăzi o nouă gafă, fiind surprins de către jurnaliști pe holurile Parlamentului fără mască de protecție.  Voiculescu a încercat să se justifice, menționând într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că de fapt și-a dat masca jos “pentru intervenție, pentru a mă face mai bine înțeles și pentru că îmi era sete – pentru a comunica mai clar și pentru a bea apă”. Făcându-și în continuare mea culpa, Voiculescu spune că „fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate. Regulile trebuie respectate”. Din păcate, părerile de rău ale ministrului și justificările acestuia produc prea puține efecte pozitive, în comparație cu mesajul transmis de Voiculescu prin nepurtarea măștii.

Puterea exemplului și consecințele lipsei acestuia

Gestul în sine este unul cu o mare încărcătură simbolică de vreme ce Voiculescu este ministrul Sănătății, iar ministerul pe care îl coordonează se angrenat în procesul de combatere a epidemiei de Covid-19. În alte state, în urma unei asemenea gafe, cel mai probabil, ministrul ar fi demisionat.

România se confruntă cu o epidemie de coronavirus care continuă să facă pe zi ce trece numeroase victime. Mai mult decât atât, autoritățile se confruntă cu o criză puternică de încredere. Oamenii contestă tot mai vehement măsurile guvernanților, ieșind uneori și în stradă și căzând pradă populiștilor oportuniști care propagă neîncetat teorii conspiraționiste pentru câștiguri personale. Totul se produce însă pe un fond al neîncrederii în autorități și al disperării. Guvernanții nu au reușit să combată epidemia de știri false care s-a abătut asupra României, comunicând de cele mai mult ori defectuos.

În contextul în care toate autoritățile statului duc o lupă pentru recăpătarea încrederii, avertizând populația cu privire la pericolul la care ne expunem atunci când alegem să nu purtăm masca, ministrul Voiculescu este fotografiat cum nu se poate mai rău, nepurtând mască. Mesajul transmis de acesta este unul greșit. Nu contează că a fost vorba de o scăpare sau că era vorba de ceva temporar. Cei mai mulți vor reține doar că ministrul Voiculescu nu a purtat mască și se vor folosi de lucrul acesta pentru a-și justifica propria nesupunere civică. Ministrului Voiculescu în acest caz i-a lipsit cu desăvârșire prudența și puterea exemplului. Chiar dacă reacția de regret era de așteptat, scuzele ministrului nu sunt suficiente. Ministrul Voiculescu ar fi putut în schimb să transmită un mesaj de forță, conducând măcar o dată prin puterea exemplului. Demisia, justificată tocmai de acest lucru, ar fi reprezentat un gest cu adevărat șocant pentru toți. Un ministru depunându-și mandatul pentru că a fost surprins fără mască. Lucrul acesta ar fi transmis un mesaj puternic – dacă un ministru și-a depus mandatul de bună voie pentru că a fost surprins fără mască, atunci lucrul acesta este cu adevărat important. Ar fi reprezentat și un prim pas către temperarea manifestațiilor din stradă. Să nu uităm că în Marea Britanie de pildă, un membru al Camerei Lorzilor și-a prezentat demisia după ce a întârziat la o ședință a camerei, transmițând un mesaj clar – este deosebit de important să fii punctual atunci când te afli într-o funcție publică atât de importantă.

Regretele lui Voiculescu nu rezolvă mai nimic. Dimpotrivă, gestul acestuia dă ocazia unui nou val de propagandă intensă pentru conspiraționiștii de serviciu și pentru cei cărora le lipsește spiritul civic. Mai mult, gestul furnizează  și muniție Opoziției pentru un nou atac la adresa Puterii. În aceste momente dificile este nevoie mai mult ca oricând de puterea exemplului. Avem nevoie de lideri care să ne inspire și care să ne încurajeze în acest spirit de solidaritate națională. Din păcate actualul ministrul al Sănătății nu pare pe deplin conștient de lucrurile acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *