Skip to content
Economie

Măsura „zero taxe” propusă de USR-istul Claudiu Năsui, criticată de specialiști: Nu știe care e diferența între taxă, impozit și contribuție!

Inquam Photos/George Călin

Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei, a venit cu o nouă propunere pentru zero taxe pe primii 800 de lei din salariu, considerând că astfel i-ar ajuta pe cetățeni să plătească facturile la energie electrică și gaze. USR-istul insistă cu această reducere de taxe pe salariu, ceea ce reprezintă un ajutor inclusiv pentru muncitorii cu salarii foarte mari. USR nu propune nicio măsură pentru a descuraja creșterea tarifelor la energie electrică și gaze, ci doar o altă măsură prin care ar finanța profitul uriaș al producătorilor și furnizorilor.

Scutirea de taxe pe primii 800 de lei din salariu, pentru toți muncitorii, nu ar rezolva problema facturilor la energie electrică și gaze. Tarifele ar putea să crească în continuare, iar bugetul statului ar pierde bani într-o perioadă foarte instabilă din punct de vedere economic.

Reducerea cu 5% CAS înseamnă, pentru buget, echivalentul a Zero Taxe pe primii 800 de lei. Asta, atenție, pentru fiecare român care muncește în această țară. Care e diferența dacă o facem pe una sau pe alta? (…)

Pentru un român care muncește pe salariul minim, o reducere a CAS-ului cu 5% înseamnă doar 127 de lei în plus pe lună la salariu. Pe când pentru un salariu mare, să zicem salariul lui Klaus Iohannis, aceeași reducere ar însemna 1.530 de lei în plus pe lună. De 12 ori mai mult. Dacă, însă, am scuti 800 de lei de la taxare, toți românii, indiferent de salariu, ar primi aproximativ 330 de lei în plus”, scrie Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Măsura propusă de Năsui ar ajuta doar angajații din România, nu și pensionarii sau PFA-urile ori companiile. Numărul muncitorilor din România este de 5,6 milioane și doar aceștia ar avea ceva de câștigat dintr-o astfel de măsură. În timp ce restul cetățenilor nu vor primi niciun ajutor pentru facturi.

Creștere economică între 2 și 3%”

Analistul economic Radu Soviani nu consideră că o astfel de măsură ar fi utilă pentru a combate prețurile uriașe la energie electrică și gaze. Economistul arată, într-o declarație pentru PS News, că măsura propusă de Claudiu Năsui ar ajuta și muncitorii cu salarii foarte mari, care își permit să plătească facturile la energie.

Zero taxe pe primii 800 de lei înseamnă în primul rând bani mai mulți și la cei care nu au nevoie și care au salarii mari. Din păcate, domnul Năsui nu știe care e diferența între taxă, impozit și contribuție”, explică Soviani, într-un răspuns exclusiv pentru PS News.

Radu Soviani a subliniat că numeroasele probleme cu facturile la energie și gaze nu pot fi rezolvate doar cu declarații politice, deoarece bugetul statului nu-și permite să nu reacționeze în fața acestor provocări economice. Guvernul României nu a intervenit foarte mult în piață, ci doar a propus măsuri care să compenseze facturile cetățenilor.

Ceea ce nu-și permite bugetul de stat este inacțiune. Iar toate declarațiile astea sunt foarte discutabile și mai degrabă nocive pentru mediul economic, în condițiile în care altele sunt măsurile care ar trebui luate și ar avea efecte imediate. Mă refer la cauza scumpirii energiei și la tăierea intermediarilor din lanțul facturilor care fac în așa fel încât prețurile să fie duble sau chiar triple decât anul trecut. Deci toate aceste inacțiuni puse sub forma unor declarații nu fac decât să crească facturile pentru români. Ceea ce vedem în cazul facturilor la energie vedem eșecul supravegherii și reglementării ANRE”, a spus Soviani.

Perspectivele economice ale României nu sunt foarte optimiste, iar economia dădea semne încă de anul trecut că ar încetini, subliniază Radu Soviani. Analistul economic estimează că România ar avea o creștere economică între 2 și 3%, un rol important îl joacă și inflația. Țara noastră riscă să depășească pragul de 10% pentru inflație, după cum a anunțat chiar BNR.

Faptul că economia încetinea încă de la jumătatea anului trecut era evident, dar INS atunci ascundea încetinirea economiei, punând niște date extrem de discutabile și care nu aveau acoperire în realitate. Economia a frânat, creșterea economică anul trecut nu este 5,6%, cât o declară INS, ci undeva între 2 și 3% pentru că în momentul în care INS evaluează inflația puțin mai devreme, automat umflă și PIB-ul. Ceea ce vedem în acest moment este o frânare a economiei și perspectivele unei creșteri economice de 2 până la 3% în 2022”, a spus Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *