Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, unul dintre prim-vicepreședinții formațiunii politice, a vorbit joi despre conținutul pachetului de măsuri fiscale. Astfel, întrebat dacă pot crește taxele și la IMM-uri dacă se reduc cheltuielile și la bugetari, liderul liberal a răspuns:
„Nu, deloc! Pentru că creșterea de taxe nu echivalează cu o încasare mai mare la buget. Cine crede că o creștere a taxelor va duce la o încasare mai mare la buget se înșală. Piața se va contracta, pe lângă chestiunea de predictibilitate a companiilor pe care o afectăm grav. O parte din companiile mici din zona Horeca ar trece în gri, ba chiar în piață neagră. Nimeni nu garantează că o creștere a taxelor va duce la o mărire a încasărilor bugetare.
Eu am dat o soluție. Trebuie să ne uităm la anumite excepții care au fost date, dar etapizat. Dacă scoți anumite excepții, după ce s-au obișnuit companiile cu ele, ceri să le scoți etapizat.
Și o chestiune pe care am publicat-o aseară și este foarte importantă. Noi ne chinuim să adunăm 40 de milioane de euro de la o supraimpozitare, 200 de milioane de acolo, 60 de milioane de acolo și ne facem că nu vedem bârna din ochiul nostru. În România edxistă 150 de companii care au cifra de afaceri de peste 100 de miliaone de euro, aceste companii foarte mari din România, aproximativ 32 sunt cu capital privat românesc și restul cu capital străin exclusiv sau în parteneriat. Aceste companii sunt antreprenori români care își plătesc taxele și plătesc impozite. O bancă chiar. Cel mai mare antreprenor, procesator de pui, din Alba, 1 miliard cifra de afaceri plătește impozit”, a declarat Rareș Bogdan.
Vreți să taxați mai mult companiile mari?
„Nu, vreau să avem curajul să aducem la normalitatea piața. Nu poți să ai cifra de afaceri de 13 miliarde și să raportezi 3 ani de zile la rând pierderi și să nu plătești un leu impozit pe profit sau pe venit. Nu poți să ai cifră de afaceri de 5 miliarde, de 11 miliarde, de 8 miliarde, și vorbim de copmanii gigant. Le-am publicat, care nu au plătit taxe. Pentru că statul romîn le-a permis acest lucru. Ei nu au făcut o ilegalitate. Au făcut o imoralitate, dar au făcut-o legal.
Sunt mari companii care aduc bani la buget, străine sau românești, care plătesc taxe și impozite de sute de milioane, de 1 miliard și alte companii, la fel de mari sau chiar mai mari, care găsesc tot felul de artificii: optimizare fiscale, repatrieri”.
Chestionat în legătură cu data la care pachetul de măsuri fiscale va fi anunțat și susținut în mod oficial de către Executiv, Rareș Bogdan a susținut:
„Nu vă pot spune, pentru că nu este corect. Trebuie să fie o comunicare oficială. Am reproșat comunicările acestea trunchiate sua pe bucăți ale unor oficiali din Ministerul Finanțelor sau guvernamentali. Măsurile fiscale pot să creeze dezechilibre companiilor la bursă”.
Taxarea proprietăților scumpe?
„Nu, nu aduce bani la buget.
Ce înseamnă scump? Dacă o familie de pensionari români deținu un apartament în Piața Victoriei, în zona centrală din Cluj sau în zona Copou, apartamentul respectiv cumulat cu un alt apartament primit moștenire sau un teren, valorează peste 500.000. pensionarii respectivi, dacă sunt profesori, pot avea cumulat maxim 6000-7000 de lei. Ce facem? Îi obligăm pe oamenii respectivi să-și vândă proprietățile? Ce facem? Le punem supraimpozite unor oameni care au ajuns să dețină case sau apartamente în zone unde au crescut prețurile. Nu aduce bani la buget. Pe lângă faptul că este extrem de complicat de taxat o astfel de măsură. Ce luăm? Grila notarială sau grila de la Primărie?”.
Taxa pe mașinile scumpe?
„În Europa, media taxării proprietăților este de 0, 08%. în România, propunerea de 1% făcută la Ministerul Finanțelor este una care nu există la nivel european. Este mai mare decât în Elveția, mai mare decât în Berna, Berlin, Londra sau Paris.
Ce înseamnă o mașină scumpă? Nu o consideri scumpă dacă este 30.000. o Dacie producție proprie costă 26.000. Trebuie să evaluăm ceea ce înseamnă scump”.
TVA mărit pentru restaurant, turism, etc?
„Cea mai gravă măsură care ar afecta populația României, indiferent de venit este o mărire a cotei de TVA chiar și cu un punct. Acesta este total de nerecomandat.
Nu ne atingem la TVA-ul de la cărți, evenimente culturale, dar evenimente culturale ca Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, festivalul Enescu, nu Untold sau Neversea”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News