Măsuri fiscale. „Vor fi efecte pentru majoritatea segmentelor din societate”

buget
sursa foto: Pixabay

Vivat! Habemus pachet de măsuri fiscal-bugetare complet și asumat. Ce urmează însă din punct de vedere politic și economic?

Analistul politic Cătălin Dumitru, spune, pentru PS News, ce presupune noua lege pentru mediul politic și dacă moțiunea de cenzură este are sau nu vreo șansă. La rândul său, Mircea Coșea, profesor de Economie la ASE, este de părere că viitorul nu sună prea bine pentru românii de rând, nici pentru companii.

Forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament a fost publicat. După timp îndelungat de discutat despre formele noii legi, pachetul este definitivat.

Mai mult, în cadrul şedinţei de la Parlament, premierul Marcel Ciolacu a spus că „s-a terminat cu dubla măsură, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală”. Totuși, nicio schimbare în ceea ce privește „elefantul din cameră” și anume pensiile speciale, consistente și în număr mare.

„Pachetul a fost discutat foarte mult timp și schimbă multe lucruri. Sunt elemente de reformă. Noul pachet schimbă câteva legi, și organice. Dar cel mai important lucru este că vor fi efecte pentru majoritatea segmentelor din societate. Cele mai multe dintre schimbări vor fi din ianuarie. Acestea trebuiau să existe pentru că, altfel, nu am fi stat în acest deficit bugetar, care înseamnă „cât își permite România să cheltuiască versus câte venituri are”. Și cumva, am fost obligați, nu doar de Comisia Europeană, ci de noi înșine, să ne facem această ordine”, arată Dumitru.

Se impun o serie de discuții în acest sens. Specialișii politici și economici nu au ajuns încă la un consens: dacă măsurile adoptate au fost potrivite sau nu, dacă puteau fi mai bune sau nu.

„Nimeni nu contestă faptul că aceste măsuri trebuiau luate”, explică politologul.

La rândul său, economistul Mircea Coșea spune că „goana” de a economisi bani la buget se face fără nicio grijă pentru consecințe.

„Toate măsurile adoptate, pe termen mediu și lung, sunt greșite pentru că atacă sfera de producție, sfera de creare a valorii, a mediului de afaceri, a mediului privat.
În ceea ce privește aparatul bugetar, măsurile sunt prea puține și reducerile nu sunt efective. Consecințele sunt dure pentru mediul de afaceri. Între 6 și 9 luni se va intra într-o situație dificilă, în lipsa unui împrumut. Ce e interesant, dar un deja-vu este teama că aceste măsuri nu se vor aplica și ele reprezintă de fapt, doar un „joc politic”, arată Coșea.

El crede că multe dintre aceste măsuri vor fi declarate neconstituționale, vor fi retrase sau modificate și nu vor contribui la reducerea deficitului bugetar.

„Este foarte politic, iar logica economică lipsește cu totul. Nu s-au gândit decât cum să taie, imediat și fără nicio grijă pentru viitor”, arată profesorul universitar.

Se va adopta legea sau se va depune moțiune de cenzură?

Opoziția are la dispoziție trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, altfel legea se consideră adoptată. Pentru depunerea moțiunii, este nevoie de 117 semnături.
Politologul Cătălin Dumitru consideră că opoziția nu are putere să facă asta.

„Opoziția este suficient de dezbinată încât să nu reușească să depună o moțiune de cenzură, dar cu siguranță, moțiunea nu va trece. Nu are forță să treacă, dacă va fi una. Asta este foarte evident: nu are șanse să treacă și Guvernul să pice, pe acest proiect de legi”, arată specialistul.

Despre pensiile speciale, politologul Cătălin Dumitru spune că atenția publică a fost concentrată pe măsurile fiscale, însă tema va reveni cu siguranță.
Întotdeauna, orice măsură cu impact national, are efect asupra deciziei oamenilor de a veni sau nu la vot însă nu există o evaluare în acest sens, mai explică specialistul. Percepțiile cetățenilor se vor vedea din ianuarie, când se va începe implementarea tuturor măsurilor din pachetul fiscal-bugetar, conchide Dumitru.

Punctele din pachetul de măsuri fiscale

După ultimele runde de modificări, s-au adăugat impozite speciale pentru proprietarii de locuințe evaluate la peste 500.000 de euro și pentru posesorii de automobile cu o valoare de peste 75.000 de euro. De asemenea, varianta finală a legii include și impozite suplimentare pentru produsele din tutun.

Totodată, taxa pe cifra de afaceri pentru bănci va creşte la 2% în următorii doi an şi va reveni la 1% odată cu ianuarie 2026.

În forma finală a actului sunt stipulate accize noi pentru produsele din tutun.

Măsurile fiscal-bugetare prevăd de asemenea o taxă specială pentru companiile din sectorul de petrol și de gaze, de 0,5% pe cifra de afaceri.

În ceea ce priveşte microintreprinderile, se păstrează modificările din primul proiect de lege legate de noile praguri de impozitare.

 

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: