Măsurile fiscale. Ce ar urma să se schimbe pentru români

finante
Sursa foto: freepik

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, a explicat schimbările care ar urma să fie făcute prin modificările fiscale anunțate miercuri de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Fenechiu a susținut că în perioada următoare „se va face curățenie” în aparatul bugetar și totodată o restructurare. „Va exista o comasare a unor instituții. Sunt o serie de sporuri care vor fi comprimate”, a declarat liderul senatorilor liberali, la Puterea Știrilor.

„Deci astăzi (n.r – ieri) a anunțat Marcel Boloș care sunt modificările în ceea ce privește reducerea de cheltuieli. Adică sunt români care sunt șefi de birou într-un birou cu cinci persoane, care unii au ajuns acolo cum au ajuns și care se vor gândi că, începând de mâine, trebuie să muncească. La fel, șefi de servicii, directori, care dacă n-au un număr de oameni în subordine, nu mai au ce căuta acolo. Se face curățenie.

Vor scădea anumite indemnizații, care sunt în diverse consilii de administrație, care erau de-a dreptul nesimțite și care sunt în momentul de față limitate. Sunt o serie de sporuri care vor fi comprimate. Va exista o comasare a unor instituții, deci practic se face o restructurare a aparatului bugetar, atât la nivel central, cât și la nivelul autorităților locale. Și se poate, pentru că Bolojan a demonstrat treaba asta la Bihor.

Acum e discutabilă povestea asta (nr – schimbări pentru cei din domeniul IT). Repet, încă nu s-a luat o decizie pe acest subiect. Însă, vreau să vă spun că există o solicitare, chiar și la nivelul Uniunii Europene și din punctul acesta de vedere cred că este și o prevedere PNRR, cu eliminarea facilităților pe categorii sociale. Noi am insistat să le menținem cât s-a putut, și pentru constructori și pentru agricultori. Ne-am dorit acest lucru, dar e posibil ca ei să fie obligați să plătească contribuția de sănătate, iar la IT-iști se pune problema cu impozitul. Declarațiile au fost în sensul că veniturile vor fi impozitate. Cum a făcut dl. Boloș conferința de presă în care ne-a spus cum e cu subțierea statului, o să fie și o conferință de presă în care ne va spune ce s-a agreat. Probabil că undeva la începutul săptămânii viitoare va fi acest lucru”, a declarat Daniel Fenechiu, la Puterea Știrilor.

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost obținut în exclusivitate de PS News.

Ordonanța prevede eliminarea a 20% din numărul funcțiilor de secretari/ subsecretari de stat, vicepreședinți până cel târziu la 1 ianuarie 2024. Conform actului normativ, numărul posturilor de consilieri din cabinetele președinților/ vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare/ agențiilor/ instituțiilor publice de la nivel central, președinților de consilii județene/ vicepreședinților, primarilor/ viceprimarilor, prefecților/ subprefecților precum și a numărului de consilieri din cabinetele conducerii autorităților/ instituțiilor publice de interes local se reduce cu 50% până cel târziu la data de 1 octombrie 2023.

Totodată, doar angajații de la stat care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv vor primi vouchere de vacanță de 1.450 lei per persoană în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026.

Astfel, conducătorii autorităților publice centrale/județene/locale au obligația de a pune în aplicare prevederile prezentei ordonanțe de urgență până cel târziu la data de 31 decembrie 2023 dacă nu sunt prevăzute alte termene speciale pentru diferitele categorii de măsuri specifice aprobate prin prezenta ordonanță de urgență.

Conform proiectului de OUG, numărul funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 20%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: