Skip to content
Europa

Matei Dobrovie îl arată cu degetul pe Sebastian Kurz: a cerut alocații românești pentru copiii care nu locuiesc în Austria alături de părinți

epochtimes

Klaus Iohannis, președintele României și Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, s-au întâlnit  pe 21 decembrie, pentru preluarea simbolică a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Deputatul Matei Dobrovie, membru al comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a observat că șeful statului nu a declarat nimic oficial despre măsura „discriminatorie” care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 în Austria, prin care copiii rămași în țară ai românilor care muncesc în Austria vor primi alocații mai mici.

Președintele Iohannis s-a întâlnit astăzi cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, omul care cerea în 2015 reducerea alocaţiilor pentru copii românilor care lucrează în Austria la nivelul celor din România. Pe atunci, tânărul politician era ministru de Externe, între timp a ajuns cancelar și lider al coaliției OVP-FPO.

Dacă aș fi fost încă jurnalist, l-aș fi întrebat de această măsură profund discriminatorie și anti-europeană, având în vedere că românii muncesc și plătesc taxe în Austria, ca și cetățenii austrieci, chiar dacă au copii și familii în România, deci ar trebui să primească alocații la fel de mari.

Mă întreb dacă domnul președinte Iohannis știe că a fost deja votată, în luna octombrie, o lege în Parlamentul austriac care reduce alocațiile pentru copii ce nu stau cu părinții lor în Austria, la nivelul celor din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia etc. și care va intra în vigoare în 2019. Și dacă știe, cred că ar merita spus dacă a ridicat această problemă în discuțiile bilaterale. Mai ales că și în Germania au fost discuții pentru a prelua modelul.

 

Înțeleg că vrem doar mai multe investiții austriece și să nu fie afectate băncile lor de taxa pe lăcomie pusă de guvernul PSD-ALDE, dar de cetățeni cine se ocupă?,” a comentat Matei Dobrovie.

Alte țări ai căror cetățeni sunt în această situație, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, au reclamat Austria în fața Comisiei Europene, pe care o acuză de discriminare față de copiii proveniți din familii de imigranți. Cele patru ţări care au reclamat Austria susţin că decizia este o discriminare nejustificată întrucât lucrătorii străini plătesc taxe şi contribuţii în aceeaşi măsură ca şi lucrătorii austrieci.

România nu a transmis nicio solicitare şi nici nu a anunţat ce va face pentru a apăra interesele cetăţenilor români care trăiesc în Austria, informează gazetaromaneasca.com

După întâlnirea cu cancelarul austriac, președintele a declarat: „Am exprimat aprecierea pentru buna integrare a comunității românești în Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni europeni din Austria, care contribuie activ la dezvoltarea societății austriece.”

La rândul său, Sebastian Kurz a declarat: „Avem o strânsă legătură între cele două state, nu doar sub aspect economic şi politic, ci îndeosebi prin latura umană. Ați făcut referirea aceasta, la grupul mare de români care locuiesc în Austria şi care își aduc contribuția lor în societatea austriacă.”

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *