Skip to content
Politică

Mazilirea lui Tillerson: în schemă apare un american având legătură cu Dragnea EXCLUSIV

tribuna.md

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos cum în povestea din jurul mazilirii de către președintele Donald Trump a lui Rex Tillerson din funcția de secretar de stat al SUA apare un personaj având legătură cu șeful PSD, Liviu Dragnea.

VEDEȚI ȘI: Bomba lunii în SUA: Donald Trump l-a DEMIS pe secretarul de stat Rex Tillerson

Acuzații de spionaj și de defăimare

Acest personaj este Elliott Broidy (foto jos; sursa: pagina lui de Facebook), om de afaceri american de origine israeliană și fundraiser (colector de fonduri) apropiat de președintele Trump. Se pare că Broidy a cerut înlocuirea lui Rex Tillerson din funcția de secretar de stat încă din octombrie anul trecut, conform unor e-mailuri ale acestuia adresate lui Trump și dezvăluite de către BBC într-un material de pe 5 martie.

Fotografia postată de Elliott Broidy.

În acele mesaje, Broidy și-ar fi exprimat nemulțumirea cu privire la activitatea lui Tillerson în Orientul Mijlociu și la neputința acestuia de a izola Qatarul, stat suspectat de legături strânse cu grupările teroriste. De exemplu, Elliott Broidy îl cataloga pe Rex Tillerson drept „slab” și „o fortăreață de gelatină”, astfel încât „trebuie să dăm cu el de pământ”.

Elliott Broidy se află în centrul unui scandal diplomatic de proprorții, acuzând public guvernul din Qatar de acte de spionaj împotriva sa, precum și de lansarea unei campanii de denigrare la nivel internațional, a scris New York Times tot pe 5 martie. Mai precis, corespondența personală și de afaceri a lui Elliott Broidy ar fi ajuns în presa internaționlă în urma unui atac sofisticat de hacking, în spatele căruia ar fi stat agenții de informații ai Qatarului, după cum a acuzat Broidy. Republicanul consideră că a devenit o țintă a regimului qatarez din cauza poziției sale dure față de jocul dublu al Qatarului împotriva interselor SUA din regiune.

Ceva mai tâziu, pe 8 martie, Al Jazeera (publicație de stat aparținând Qatarului) a dat transmis un document în care se arată că Broidy ar fi încheiat în 2014 un contract de lobby pentru o bancă rusească. În schimb, în aceeași zi, Broidy a reacționat pe Facebook, respingând vehement informația și calificând-o drept parte a campaniei denigratoare la adresa lui, plătite de Qatar.

Concluzia celor pe care vi le-am arătat până acum este că plecarea lui Rex Tillerson de la Casa Albă reprezintă o victorie pentru Elliott Broidy, aliatul lui Donald Trump în conflictul deschis cu familia regală din Qatar.

Un tentacul al caracatiței Broidy ajunge până la Dragnea

Abia acum urmează partea care îi interesează direct pe cei care urmăresc politica din România: numele Elliott Broidy nu îi este deloc străin președintelui PSD, Liviu Dragnea.

CITIȚI ȘI: UPDATE Cum poți participa alături de Dragnea la învestirea lui Trump. Sume uriașe EXCLUSIV

Pe 16 ianuarie 2017, redacția PSnews.ro publica o investigație (cea de mai sus), în care vă explicam cum vizita lui Liviu Dragnea în Statele Unite ale Americii (însoțit de premierul momentului, Sorin Grindeanu) a costat undeva între 100.000 și 1 milion de dolari, întrucât acestea erau prețurile pentru cei care doreau nu doar să participe la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcția prezidențială, ci și să stea în aceeași încăpere cu el.

În același material, arătam că – potrivit presei americane – Elliott Broidy a pledat vinovat în 2009 într-un proces în care era acuzat că oferise mite totalizând 1 milion de dolari către patru oficiali ai unor fonduri de pensii. Scopul urmărit de Broidy era ca propria sa companie, Markstone Capital, să obțină afaceri în valoare de 250 de milioane de dolari în domeniul fondurilor de pensii.

Magistrații au fost de acord cu recunoașterea vinovăției, obligându-l pe afaceristul americano-israelian să achite către bugetul de stat cei 18 milioane $ primiți în urma schemei pe care acesta o pusese la cale. Astfel, omul de afaceri a evitat să fie trimis în spatele gratiilor, în urma unei așa-numite „achitări condiționate” („conditional discharge”), o modalitate prin care cei certați cu legea pot scăpa de închisoare dacă evită comiterea de infracțiuni într-un anumit interval de timp.

Revenind în zilele noastre, trebuie să spunem că, într-un articol publicat duminică pe tema amintitului război Broidy-Qatar, agenția Mediafax a menționat că, pe lângă invitația adresată lui Liviu Dragnea, americanul este legat de România prin faptul că are în țara noastră o reprezentanţă a firmei sale, Circinus (cu activităţi în zona industriei de apărare), în România. Aceasta a semnat, în 1 februarie 2018, un acord de parteneriat cu Romarm (compania naţională de stat, aflată în subordinea ministerului Economiei), în baza căruia vor dezvolta tehnologii militare de vârf şi vor promova tehnologiile către ceilalţi clienţi. La semnarea acordului au fost prezenţi ministrul Apărării Nationale Mihai Fifor, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşca, şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *