Skip to content
Internațional

Medalia pentru curaj excepţional, decernată în premieră de secretarul general ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a decernat vineri, în premieră, ”Medalia pentru curaj excepţional” unui membru al Căştilor albastre ale Naţiunilor Unite din Malawi, care a murit în noiembrie anul trecut în Republica Democratică Congo, salvându-i viaţa unui coleg tanzanian rănit, relatează AFP.

Este vorba de o distincţie înfiinţată în 2014 şi a cărei denumire completă este „Medalia Căpitan Mbaye Diagne pentru curaj excepţional”, în memoria unui alt membru al Căştilor albastre, un militar senegalez care a salvat sute de persoane în timpul genocidului din Rwanda din 1994, cu preţul propriei vieţi.

Medalia i-a fost remisă de către Antonio Guterres, în cursul unei ceremonii desfăşurate la sediul Naţiunilor Unite din New York, văduvei înlăcrimate a lui Chancy Chitete, militar din Malawi ucis într-o operaţiune din estul RDC împotriva grupării Forţele armate democratice, scrie agerpres.ro.

În noiembrie 2018, Chancy Chitete a plecat din unitatea sa pentru a-l ajuta, sub gloanţele inamicului, pe caporalul tanzanian Ali Khamis Omary, grav rănit şi care nu se mai putea mişca. După ce a reuşit să-i acorde primul ajutor, Chitete însuşi a fost rănit mortal, în schimb Omary a supravieţuit.

În prezent, ONU are circa 100.000 de Căşti albastre, angajate în circa 15 operaţiuni pe plan mondial.

Potrivit cifrelor Naţiunilor Unite, în medie 100 de Căşti albastre şi-au pierdut viaţa anual, începând din 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *