Medic: 2024, un an care ne va testa toate abilităţile umane, profesionale şi sociale

Doctor
Sursa foto: Pixabay

Dr. Simin Aysel Florescu, dr. Adrian Marinescu, dr. Livia David, dr Cătălin Badiu şi dr. Guenadiy Vatachki au răspuns unui chestionar News.ro legat de sistemul sanitar românesc.

Ei au fost întrebaţi cum li s-a părut anul 2023, ce cred că s-a întâmplat bun şi rău pentru sistemul sanitar, cum ar caracteriza anul într-un singur cuvânt, cum li s-a părut anul 2023 din punct de vedere profesional, dar şi cum cred că va fi 2024 în sănătate şi ce aşteptări au de la acest an.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, spune că este important ca balanţa între realizări şi pierderi să fie de partea realizărilor, în sistemul de sănătate. Medicul a vorbit despre investiţii în infrastructură, dar şi despre blocarea posturilor în sistem.

„Anul 2023 a fost un an în care am atins împlinirea profesională a carierei mele didactice, şi anume titlul de profesor universitar, un rezultat al unei activităţi profesionale intense şi de lunga durată. A fost şi un an plin de provocări manageriale, în poziţia de manager al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes.

Sistemul nostru sanitar este un organism viu, în permanentă schimbare. Este important ca balanţa între realizări şi pierderi să fie mereu de partea realizărilor şi cred că spre asta tindem. Au fost făcute investiţii importante în infrastructură, problema noastră acută, ceea ce e foarte bine. Pe de altă parte, regimul de austeritate impus prin acte legislative ne-au afectat personalul din punct de vedere numeric ( blocare posturi….), ceea ce ne creează mari provocări în asigurarea continuităţii asistenţei medicale, din păcate”, a spus dr Simin Aysel Florescu.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală vorbeşte despre 2023 ca fiind unul de refacere după anii de pandemie, de recăpătare a echilibrului în sistemul sanitar. Medicul vorbeşte şi despre dezechilibrul încă existent între urban şi rural în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale.

„Evident, a fost un an al echilibrului şi o refacere a tot ceea ce înseamnă problematică medicală, după o perioadă de război, pentru că perioada pandemiei a fost un război pentru noi toţi, acest echilibru se recapătă uşor-uşor, aşa că anul 2023 ne-a dat posibilitatea nouă medicilor şi autorităţilor să refacem lucrurile pe care cumva le-am pierdut în timp de pandemie.

Cred că putem să ne gândim la faptul că ne-am fi dorit să avem o îmbunătăţire mai rapidă pentru tot ce înseamnă servicii medicale. Din păcate, în continuare nu reuşim să avem o situaţie care să fie uniformă între urban şi rural, dacă vorbim de oraşele mici chiar e diferenţă mare faţă de Capitală sau faţă de oraşele importante ale României şi acest lucru se vede şi impactează mult la nivelul pacienţilor. S-au făcut şi lucruri bune, am învăţat dintr-o experienţă bogată de pandemie, am învăţat să gândim preventiv, avem programe, principii mult mai clare care să prevină de exemplu bolile infecţioase şi nu numai, dar categoric că e loc de mai bine şi eu cred că anii care urmează vor continua un proces pe care l-am început în 2023.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: