Theo Trandafirescu, medic american de origine română, consideră că medicamentele anti-COVID-19 produse de Merck şi Pfizer pot schimba cursul pandemiei. Acestea vor reduce mult spitalizările şi mortalitatea.
Medicul susține că noile medicamente produse de Pfizer şi Merck, Paxlovid, respectiv Molnupiravir, vor reduce mult mortalitatea cauzată de COVID. Contează, însă, aici și alți factori, între care vaccinarea anticoronavirus a cât mai multor persoane cât mai repede și măsurile care reduc transmisibilitatea virusului.
„Noile medicamente administrate pe cale orală vor face o mare diferenţă în controlarea epidemiei. Primul apărut al Merck-ului, care am văzut că s-a aprobat în Anglia, e un medicament promiţător antiviral, la fel şi cel de la Pfizer. Odată cu apariţia lor, pe termen mediu în primul rând se va reduce pandemia la nivel de epidemie. Se va scădea nivelul gradual şi până la urmă vom învăţa să convieţuim cu ea. Va fi tratabilă cam ca şi gripa”, a explicat Theo Trandafirescu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, citat de Adevărul.
Acesta a precizat că noile tratamente orale de la Merck şi de la Pfizer „fac o diferenţă mare, le dai de la cabinetul de medicină internă. Medicamentele virale care sunt în dezvoltare pot face o diferenţă în controlarea pandemiei”.
Trandafirescu a mai susținut că medicamentele actuale nu sunt atât de eficiente pe cât sunt prezentate de unele voci publice. „De exemplu, Remedesivirul e un medicament bunicel, pentru că nu am avut alte alternative terapeutice. Neavând alte alternative terapeutice l-am folosit, dar nu e aşa de spectaculos precum ar crede unii. Apoi, Remdesivirul are numai formă injectabilă, intravenoasă. Deci trebuie să spitalizezi pacientul că să-i dai această formă de tratament”, a explicat Theo Trandafirescu.