Medic de familie, despre gripa de sezon: „O epidemie mai severă ca acum nu țin minte să fi văzut în ultimii zece ani!”

Sursă foto: Freepik

Un medic de familie trage un semnal de alarmă în privința numărului foarte mare de cazuri de gripă înregistrate în acest sezon, în special la copii. Epidemia este considerată cea mai gravă din ultimii zece ani.

Mădălina Vesa, medic de familie în Alba Iulia, le recomandă părinților care au cu cine-și lăsa copiii acasă să îi scoată din colectivități pentru a trece cu bine peste problemele medicale sau a le evita, dar și pentru ca micuții să își refacă imunitatea.

De asemenea, medicul atrage atenția asupra unui alt aspect important, acela al prevenției, mai ales în ceea ce îi privește pe pacienții care se prezintă în cabinetele medicale. Purtarea măștii este măsura minimă care poate fi luată, atât pentru a preveni îmbolnăvirea, cât și pentru a nu transmite virusul persoanelor sănătoase.

„Imunitatea nu se face cu siropuri, ci cu mâncare sănătoasă somn si vaccin”

„O epidemie de gripă mai severă ca în acest sezon eu nu țin minte să mai fi văzut în ultimii zece ani. Atât copii, dar și adulți, toți cu stare alterată. Dar cel mai mult îmi pare rău de copii. Sunt extrem de epuizați, de obosiți. Din toamnă sunt răciți, nu le trece bine, stau 2-3 zile în colectivități și o iau de la capăt. Iar gripa i-a pus la pământ. Dacă aveți cu cine să îi lăsați, vă recomand să îi scoateți din colectivități o lună (mă refer la cei de grădiniță/cămin), să își revină. Să poată dormi cât se poate de mult, să mănânce corect, adică mâncare gătită (fără dulciuri și ronțăieli), să se joace afară cât de mult se poate. Imunitatea nu se face cu siropuri, ci cu mâncare sănătoasă, somn și vaccinare gripală în luna octombrie”, spune medicul de familie din Alba Iulia.

Răspuns pentru premier în problema concediilor medicale

Potrivit doctoriței, când merg la cabinet cu febră, dureri musculare, tuse, pacienții trebuie să poarte mască.

„Un minim gest de a ne proteja. Suntem vaccinați (cadrele medicale), dar la 50 de consultații/zi, majoritatea acuți, s-ar putea să nu rezistăm. Dacă sunteți sănătoși și veniți după diferite acte medicale, purtați mască, pentru că puteți lua virusuri de pe holuri, fiind pline de oameni bolnavi. Este minimul de prevenție ce se poate face”, mai afirmă medicul din Alba Iulia.

Mădălina Vesa comentează și declarația premierului Marcel Ciolacu, care susținea că sunt foarte multe concedii medicale: „Pai dacă statul român nu face nici o prevenție, se dă liber la îmbolnăviri – că fiecare are drepturi, atunci să tacă și să plătească toate concediile medicale de îngrijire copil sau pentru salariați, pentru că sunt cât se poate de reale aceste îmbolnăviri, cu stare foarte alterată. De asemenea, angajatorii să plătească toate aceste concedii (ce nu plătește statul), că fiecare angajat are atât drepturi, dar și obligații”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL