Skip to content
Sănătate

Medic de la „Matei Balș”: 70-80% dintre pacienţii cu forme critice de covid au avut de-a lungul spitalizării probleme cardiologice

Inquam Photos/Octav Ganea

Bogdana Manu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală, face parte dintr-o echipă medicală multidisciplinară a secţiei de anestezie şi terapie intensivă, echipă coordinată de medicul primar de ATI Elena Copaciu. Pe toată perioada pandemiei a îngrijit foarte mulţi pacienţi cu probleme cardiologice, fie preexistente, fie dobândite în urma bolii covid 19. Medicul a relatat într-un interviu pentru News.ro despre experienţa din perioada pandemiei, pe drumul de la frica de la început la provocarea ridicată de cazuri foarte grave, care au necesitat tratament personalizat.

Dr. Bogdana Manu: „Am văzut în aceşti doi ani derulându-se toată patologia cardiovasculară în secţia de ATI”

La început a fost frica, în care nu ştiam despre ce este vorba niciunul dintre noi, a fost partea de învăţare a purtării echipamentului de protecţie, a fost neaşteptatul, nu ştiam ce urmează, după care a început mobilizarea, am văzut în aceşti doi ani derulându-se toată patologia cardiovasculară în secţia de ATI.

Bolile cardiovasculare preexistente cresc riscul dezvoltării unei forme severe de covid şi de asemenea, şi infecţia Sars-Cov-2 complică foarte mult această patologie. Sunt aceste două categorii de pacienţi: cei cu afectare cardiovasculară preexistentă şi cei care vor avea în viitor în urma infecţiei Sars-Cov-2 afectare cardiovasculară. Acesta este însă un subiect pe care numai timpul îl va lămuri pe deplin.

Această afectare a inimii poate să apară indiferent de forma covid”, a explicat medicul.

Pacienţii internaţi cu forme severe de covid-19, o imensă provocare pentru echipele medicale. Dr. Bogdana Manu spune că un procent covârşitor al pacienţilor internaţi în ATI au avut probleme cardiologice.

70-80% dintre pacienţii critici au avut de-a lungul spitalizării probleme cardiologice şi aici mă refer în special la boala trombo embolică, la embolia pulmonară, pentru că infecţia Sars-Cov-2 creează un status pro trombotic şi inflamator, embolii sistemice, afectarea miocardului, tulburări de ritm, decompensările unor insuficienţe cardiace care anterior existau dar în niciun caz la gravitatea pe care am constatat-o în timpul internării. Sindroame coronariene acute, tot spectrul de sindroame coronariene acute, unii pacienţi au necesitat transfer în secţii de specialitate pentru efectuarea intervenţiilor invazive de tip coronarografie. Unii au necesitat implantare de cardiostimulare, deci absolut tot spectrul de complicaţii.

Foarte mulţi pacienţi cu patologie cardiacă existentă înainte de boala covid, internaţi pe secţii. Tulburările de ritm s-au acutizat odată cu boala covid 19.

Din punctul meu de vedere, la cei de pe secţii, fiind cu preponderenţă internaţi şi mai ales în ultima perioadă, am constatat, pacienţi cu patologie cardiovasculară preexistentă, vârstnici, care evident că, cu ocazia internării cu această infecţie, s-au decompensat şi cardiac. Neajungând în terapie intensivă complicaţiile cardiovasculare au fost mult mai gestionabile.

O incidenţă foarte mare a fost a tulburărilor de ritm, venite pe un fond preexistent care au devenit mai acute. Decompensări ale unor insuficienţe cardiace preexistente pe fondul patologiei pulmonare practic, covidul este o patologie prepoderent cu afectare iniţială pulmonară, cel puţin a pacienţilor care ajung la spital.

Embolii pulmonare, care, chiar dacă nu au fost cu risc înalt, au fost, şi au necesitat schimbarea atitudinii terapeutice pe parcursul internării. Sindroame coronariene pe secţii am avut destul de multe, unele au necesitat transfer. Nu foarte puţine au necesitat transfer, pentru că, pe fondul statusului pro inflamator placa de aterom s-a destabilizat, poate că era anterior stabilă, şi a intervenit sindromul coronarian acut cu modificări ekg, cu simptomatologie, şi a necesitat schimbarea practic a atutudinii terapeutice”, a detaliat Dr. Manu.

Citește articolul integral pe news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *