Skip to content
Sănătate

Medic, despre un posibil abuz al Casei de Sănătate: „Dragi pacienţi, ştiaţi că aveţi acest drept?”

Inquam Photos / Octav Ganea

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat într-o postare pe pagina sa de socializare la ce abuz sunt supuşi medicii de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Medicul de familie spune că pacienţii, la externarea din spital, au dreptul să primească o reţetă compensată, pe lângă scrisoarea medicală şi concediul medical. În cele mai multe cazuri, arată Sandra Alexiu, doctorii din spital trimit pacienţii la medicul de familie.

„Un abuz al CASMB! Contractul-cadru prevede ca la externarea din spital,  pacientul să primească pe lângă scrisoarea medicală, reţeta compensată, concediul medical şi consiliere din partea echipei mediale. Dragi pacienti, ştiaţi ca aveţi acest drept?  În cazul în care NU se eliberează reţetă, medicul din spital este sancţionat confirm contractului cu 200 de lei per reţetă neeliberată”, scrie Sandra Alexiu, potrivit adevarul.

Printre motivele pe care le invocă medicii din spital sunt unele, de-a dreptul puerile, printre care şi faptul că nu îii lasă şefii ori nu au tuş.

„Dar ce să vezi, medicii din marea majoritate a spitalelor nu eliberează reţetă compensată (că nu au semnătura electronică, imprimantă, curent, internet, tuş, management, chef sau nu îi lasă şefii), dar trimit pacientii la medicii de familie să le transcrie. Iar acum, în loc să aplice Contractul, adică spitalelor sancţiunile prevăzute de acesta (Hotărâre de Guvern, nota bene!), impută medicilor de familie aceste reţete eliberate în ziua externării pacienţilor care NU au primit reţetă de la spital!”, spune medicul Alexiu.

Aproape toţi medicii au fost notificaţi

Sandra Alexiu arată în postarea sa că aproape toţi medicii de familie din Bucureşti au primit notificări legate de nerespectarea procedurilor în spitale.

„Aproape toţi medicii de familie din Bucureşti au primit de la CASMB, în locul deconturilor legale după raportarea lunii noiembrie, notificări pentru a acoperi nerespectarea procedurilor de la spitale”, scrie medicul.

În încheierea mesajului său, aceasta solicită consultanţă juridică pentru începătorii de la CASMB, pentru a li se explica în amănunt ce prevede Contractul-cadru.

„Îsi face milă cineva să le acorde consultanţă juridică începătorilor de la CASMB în această privinţă? Ştie cineva din public ce notă a luat la concurs şeful acestei „prestigioase” instituţii (înecate în dosare penale şi istoric de luat cu duba) şi de câte ori a dat examenul constând chiar în cunoaşterea în amănunt a acestui contract cadru!?”, spune medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *