Dr. Vasile Cepoi, medic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, a declarat pentru News.ro că în România una dintre problemele nerezolvate de ani întregi este cea a paturilor şi aparaturii necesare pentru diferite investigaţii în cazul pacienţilor cu obezitate morbidă. Medicul a spus că nici în Institutul unde lucrează nu există astfel de dotări şi că în fiecare regiune ar trebui să existe câte un centru care să preia aceşti pacienţi. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) au explicat că în standardele instituţiei, cerute pentru acreditarea spitalelor, nu există elemente specifice care să se refere la pacienţii suprapoderali, ci că există anumite criterii de care spitalele să ţină cont astfel încât să răspundă nevoilor populaţiei pe care o deservesc.
“Aceasta este o problemă la nivel national, pacienţii cu obezitate morbidă care depăşesc o anumită greutate constituie o problemă în acordarea asistenţei medicale, mai puţin din cauza lipsei unui pat, pentru că acest lucru mai poate fi rezolvat într-un fel, mai important este că nu există decât în puţine spitale mese chirurgicale, computer tomograf şi aparate de rezonanţă magnetică care să poată să preia aceşti pacienţi.
În aparatele de imagistică nu încap, circumferinţa aparatului nu permite intrarea pacienţilor cu această morbiditate, iar mesele de operaţie ţin până la 200 de kilograme în mod obişnuit.
Nici noi nu avem astfel de dotări, e destul de greu de rezolvat această problemă, cred că trebuie o decizie la nivel national, ar trebui ca cel puţin în fiecare regiune să existe posibilitatea preluării acestor pacienţi”
Speranţa unor dotări speciale pentru pacienţii suprapoderali sau cu obezitate morbidă ar putea veni prin prisma celor trei spitale regionale care se vor construi în România, spune Dr. Cepoi. În acest moment spitalele se pot ajuta între ele dacă este vorba despre un pacient programat, însă lucrurile se complică atunci când aceşti pacienţi suferă diferite complicaţii şi devin urgenţe.
“Probabil că odată cu construcţia acestor spitale regionale se va rezolva şi această problemă pentru că investiţia în aceste aparate de imagistică spre exemplu este mare, iar incidenţa cazurilor este mică, însă viaţa nu poate fi cuantificată în bani, prin urmare trebuie găsită o soluţie şi pentru aceste cazuri.
Spitalul trebuie să identifice particularităţile clinic-biologice ale populaţiei respective şi să aibă o soluţie pentru a rezolva astfel de probleme printr-o colaborare cu alte unităţi medicale.
În cazul în care starea pacientului nu constituie o urgenţă, acest lucru se poate rezolva pentru că poţi să cauţi o colaborare cu un alt spital care are o astfel de soluţie. În cazul urgenţelor practic însă este imposibil să rezolvi problema”.
Protocol la gardă special făcut pentru cei cu obezitate morbidă – Dr. Cepoi spune că nu există aşa ceva
“După ştiinţa mea nu există un astfel de protocol, această problemă, deşi persistă de ani de zile, nu a intrat pe agenda Ministerului Sănătăţii, probabil din caiza faptului că incidenţa este foarte redusă şi atunci prorităţile au fost altele, dar ea este o problemă pe care ar trebui să o avem în vedere şi ar trebui insistat pentru ca acestei probleme să i se găsească o soluţie la nivel naţional”.
Citeşte aici articolul integral.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News