Skip to content
Puterea Știrilor Video

Medic infecționist: „Nu avem suficiente doze să ajungem la o imunizare de 60% sau 70% a populației”

Inquam Photos/George Calin

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, medicul primar din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a declarat că „cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19 vor trebui să respecte măsurile de protecție în continuare deoarece este clar că dacă vreau să opresc din punct de vedere mecanic pătrunderea virusului în căile respiratorii îmi trebuie mască și îmi trebuie distanțare”.

„Cu siguranță că va trebui să mai respectăm măsurile de protecție dacă ne-am vaccinat pentru că noi ne vaccinăm acum. Avem nevoie de o imunizare importantă.

Dacă faceți un calcul o să vedeți că a imuniza 60% sau 70% nu este deloc ușor și avem nevoie de un interval de timp, mai ales că nu avem suficiente doze. Este vorba și de rapiditatea cu care vaccinăm dar și de numărul de doze pe care îl avem disponibil.

Ce este important de spus este așa: dacă ma vaccinez, în primul rând nu mă îmbolnăvesc, riscul de a transmite este categoric mai mic, nu înseamnă că e zero dar clar este mai mic.

Este clar că dacă vreau să opresc din punct de vedere mecanic pătrunderea virusului în căile respiratorii îmi trebuie mască, îmi trebuie distanțare pentru că altfel vaccinul nu are cum să oprească virusul să pătrundă efectiv.

Este important ca aceste măsuri să vină împreună pentru că eu dacă nu port mască în acest moment, ar trebui să știu că și persoanele de lângă mine sunt de asemenea vaccinate pentru a avea o protecție comună. Lucrul acesta se va întâmpla. Este clar că la un moment dat măsurile de relaxare vor însemna că masca nu o să mai fie purtată.

Gândiți-vă că așa cum au fost măsurile introduse pas cu pas, la fel se va întâmpla și cu cele de relaxare, dar să ne concentrăm pe ce putem face acum ca să ne fie bine pe viitor”, susține medicul.

Adrian Marinescu a precizat că „la un moment dat se vor termina restricțiile doar că nu există o dată fixă pentru acest lucru”. Medicul a mai spus că pentru a putea reveni la normal trebuie „să luăm lucrurile treptat”.

„Eu aș gândi treptat. M-aș gândi la spațiile deschise și la reluarea unor activități în condiții de siguranță. Totuși este o mare diferență față de ceea ce se întâmplă acum pentru că în momentul de față nu putem face multe dintre aceste lucruri.

Că va fi la sfârșit de vară, că va fi în toamnă, lucrul ăsta se va întâmpla doar că nu trebuie să o luăm ca pe o dată de obligativitate pentru autorități pentru că depindem dinamic de niște lucruri.

Să vedem mai întâi că aceste lucruri se întâmplă. În momentul de față avem cam un sfert de milion de români vaccinați. Ne trebuie mult mai mult. Un calcul simplu ne spune că un sfert de milion înseamnă extrem de puțin”,

Amintind de dorința premierului Cîțu de a vaccina zece milioane de oameni până în toamnă, Adrian Marinescu susține că „este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, dar cum fiecare lună aduce schimbări, nici numărul de vaccinări într-un timp atât de scurt nu este imposibil”.

„Sigur că orice lucru este posibil când îți propui să-l faci dar trebuie să ne gândim și la sursă, adică să avem acele zece milioane de doze. Pentru a vaccina zece milioane de oameni îți trebuie câte două doze de fiecare, asta înseamnă 20 de milioane de doze pe care să le ai în România.

Lucrul acesta poate va fi valabil când vom avea mai multe variante de vaccin, capacitate mai mare de producție dar dacă ne uităm la cifre, este destul de greu de realizat într-un interval scurt.

Dacă faceți un calcul câți vaccinăm pe zi, înmulțim cu 30 de zile și avem o lună. Faceți un calcul câte luni avem până la 1 septembrie și atunci este greu de crezut. Lucrurile se pot schimba totuși. Eu cred că fiecare lună va aduce schimbări și sper că în bine”, a încheiat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *