Românii sunt pro donare, afirmă medicul Vlad Brașoveanu

Sursă foto: Captură video

Profesorul Vlad Braşoveanu, medic primar chirurgie generală, a explicat, marţi seară, că românii sunt pro-donare de organe şi că scopul medicilor specialişti este să scadă mortalitatea pe lista de aşteptare care este una foarte lungă în România.

”Românii sunt pro donare. Nu suntem la  nivelul Croaţiei, Spaniei, unde  la un milion de locuitori sunt în jur de 20 de donatori. La noi  am ajuns la 6-7, ceea ce e binişor, se poate şi mai bine, pentru că pe lista de aşteptare se află foarte mulţi. Sunt peste 450 de bolnavi care aşteaptă un telefon”, a declarat medicul Vlad Braşoveanu, marţi, la Medika TV.
Obiectivul, spune medicul, este salvarea de vieţi omeneşti şi scăderea ratei de mortalitate de pe lista de aşteptare.
”De ce ne străduim să facem cât mai multe proceduri? Cu cât mai multe transplanturi se fac, cu atţt mortalitatea  pe lista de aşteptare scade. De fapt ăsta este obiectivul, scăderea mortalităţii pe lista de aşteptare şi sigur, salvarea vieţilor omeneşti”, a spus Braşoveanu.
Întrebat care este gradul de mortalitate pe lista de aşteptare, Braşoveanu a explicat că nu deţine aceste date.
”Această listă este ţinută de  gastro-enterologi, ei deţin aceste date. Dar am observat în anii în care au fost multe proceduri, de exemplu anul trecut, după acea peroadă cruntă de pandemie, unde  numărul donatorilor a scăzut drastic datorită faptului că multe secţii de terapie intensivă s-au transformat în secţii Covid, la un moment dat, în occident, se făceau transplanturi şi de la bolnavi infectaţi cu covid. Noi am avut câteva cazuri cu reuşită bună”, a precizat medicul Vlad Braşoveanu.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: