Medicamentul care dă speranță bolnavilor de cancer pulmonar

Sursa foto: X

Un medicament aprobat în Uniunea Europeană acum un an dă speranțe bolnavilor. Vorbim despre un tratament pentru anumite tipuri de cancer pulmonar, care a reușit să își demonstreze eficacitatea și în spitale, nu doar în testele clinice.

Este o veste bună, care ne interesează pe noi românii în mod special, pentru că la noi, unul din 6 decese este cauzat de cancer. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân – arată profilul de țară privind sănătatea – România 2023.

Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.

Din aceste motive, pacienții români au nevoie de acces la medicație inovativă, deși am văzut în ultimii ani că este tot mai greu.

România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare a pacienţilor pentru a avea access la medicamente de ultimă generaţie. Aceste medicamente, deși unele scumpe, salvează vieți. Lorlatinib este o moleculă aprobată la finalul anului 2022 în Europa și care reușește în viață reală să aibă rezultate extraordinare.

Potrivit ziariștilor italieni de la Corriere de la Sera, noua terapie poate bloca timp de mai mulți ani avansarea cancerului pulmonar la pacienții care se află deja în faza metastazelor cerebrale. Cu toate acestea, noul medicament nu poate fi administrat tuturor persoanelor care au cancer pulmonar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL