Skip to content
Sănătate

Medici de la spitalele Victor Babeş şi Matei Balş din Capitală, despre Omicron: E ca o rino-faringită clasică la cei vaccinaţi

Twitter

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a explicat News.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron şi că în spital va exista o secţie de terapie acută cu 21 de paturi, secţie nou creată care va ajuta enorm gestionarea pacienţilor în valul 5 pandemic, pe lângă cele 9 paturi de ATI covid care există în prezent în unitatea sanitară. Despre simptomele celor diagnosticaţi cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinaţi boala se manifestă ca o rino-faringită clasică şi că, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complcaţii din cauza bolii în cazul lor. Medicul afirmă că cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele uşoare de omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

Dr. Simin Aysel Florescu: „În acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron”

Am avut internaţi pacienţi, deocamdată sunt mai mulţi dintre cei care au venit din străinătate, deci cazuri de import dar încep să apară şi cazurile locale şi la acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron.

Deocamdată, sunt doar câteva zeci de pacienţi internaţi şi din aceştia încep să apară din ce în ce mai mulţi, dincolo de majoritate, cu suspiciune de Omicron, noi avem posibilitatea să facem un screening de variante în laboratorul nostru care ne indică ce este omicron şi ce nu, cu mare probabilitate, noi rezultatul cert îl avem după secvenţiere, după o perioadă de nişte zile, poate chiar o săptămână două după care obţinem confirmarea sau nu, dar în cea mai mare parte se confirmă.

Ca şi manifestări simple de boală deocamdată majoritatea sunt forme simple, necomplicate, dar încep să apară şi celelalte uşor uşor.

Nu e mare lucru diferit faţă de delta, cel puţin deocamdată, doar faptul că mulţi sunt dintre cei care au fost vaccinaţi, vorbesc de călători, aceştia aveau obligativitatea de vaccinare şi au venit cu manifestări de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe, ca o rinită, ca o rino-faringită clasică deocamdată, repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc. Rămâne să vedem cum se vor manifesta la populaţia nevaccinată, aici este marea noastră problemă.

La cei nevaccinaţi deocamdată nu avem o certitudine că formele grave sunt date de Omicron, urmează să vedem, sunt trimise la secvenţiere în mare parte, mai sunt forme grave care au venit, care au ajuns în terapie, încă nu ştim sigur dacă este omicron.

În ATI acum sunt 5 cazuri din cele 9 paturi, un indicator nefavorabil este faptul că în toată această perioadă când numărul de pacienţi per total a scăzut foarte mult, terapia intensivă nu a putut fi închisă nicio zi, au fost în permanenţă cazuri acolo, doar de o săptămână a scăzut sub numărul maxim de cazuri, sub 9, dar în nicio zi nu am putut spune că am terminat cu cazurile grave şi putem şi noi să spunem că putem să închidem şi probabil că va fi din nou foarte rău”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu.

Secţie nouă de terapie acută, pentru prima oară la Spitalul Victor Babeş din Capitală. 21 de paturi existente aici îi vor ajuta pe medici în lupta împotriva covid 19

ATI-ul nu avem cum să-l extindem, din păcate, este un compartiment foarte bine făcut şi foarte bine delimitat, tot ce avem posibil este să facem la etajul 1, deasupra ATI-ului, să-l facem sub formă de terapie acută, lucrurile sunt deja aproape de finalizare, ASSMB-ul ne-a ajutat să facem acest lucru şi mai avem încă de realizat nişte conexiuni care implică nişte lucrări mai ample de curent electric, de oxigen, sunt lucrări de amploare din partea firmelor autorizate.

Terapia acută are 21 de paturi, undeva între o secţie obişnuită şi o terapie intensivă.

Această secţie nu a existat în trecut, acolo era o secţie obişnuită pe care de nişte luni bune încercăm cu toţii cu eforturi foarte mari să o ducem la capăt, pentru că au fost modificări majore acolo şi care a necesitat, pe lângă autorizaţii din toate direcţiile şi lucrări de foarte mare amploare pentru ca totul să fie în siguranţă.

În final, va fi un ajutor minunat chiar dacă nu este o secţie de terapie intensivă, este o secţie care va putea să asigure cazurile grave la nivel intermediar, cazuri care sunt destule”, a precizat managerul Spitalului Victor Babeş din Bucureşti.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complcaţii din cauza bolii în cazul lor.

Au fost cazuri de infecţie cu omicron spitalizate, la acel moment erau puţine cazuri în România, şi este adevărat că erau forme uşoare, dar am plecat de la ideea că este bine să monitorizăm primele cazuri şi atunci au fost perioade scurte de internare pentru pacienţii care erau vulnerabili, chiar dacă aveau o formă uşoară, în ideea de a-i proteja de eventuale complicaţii care să apară ulterior.

Acum, în ianuarie, din păcate, este o creştere şi este o situaţie despre care vorbeam de cel puţin o lună, nu este explozivă în momentul de faţă dar sunt cazuri, practic omicronul la acest moment face parte din infecţiile cu SARS – CoV- 2 curente, de zi cu zi, şi foarte curând vom ajunge în punctul în care vor fi predominantă această variantă, lucru pe care îl ştiam.

Cei care au fost internaţi cu forme uşoare sunt persoane de peste 60 de ani, care au şi afecţiuni cronice, spraponderale, adică sunt acele persoane pe care le considerăm vulnerabile. Acest lucru s-a întâmplat doar în decembrie, la început, când voiam să vedem exact cum stau lucrurile. Până într-o săptămână era internarea. Deja din ianuarie se întâmplă foarte rar să internăm formele uşoare.

Nu înseamnă că nu se infectează în aceeaşi măsură şi tinerii, doar că ei, neavând factori de risc, nu necesită internare în spital.

Cel puţin deocamdată nu am avut forme severe, sigur că ele vor urma, chiar dacă va fi un procent mic, vom avea şi pacienţi cu omicron la terapie intensivă, vor exista şi complicaţii, dar ele cel mai probabil vor în număr mic, conform datelor care există în momentul de faţă”, a explicat Dr. Adrian Marinescu.

Citește articolul integral pe News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *