Skip to content
Sănătate

Medicii au descoperit un nou organ în centrul capului, între cavitatea nazală şi gât

unsplash.com

După o istorie de milenii de cercetări, anatomia umană încă îi uimește pe oamenii de știință. O echipă de experți din Olanda a descoperit ceea ce pare a fi un set de organe care până acum nu au fost identificate: o pereche de glande salivare mari, localizate în spațiul în care cavitatea nazală se întâlnește cu gâtul. Dacă descoperirea este confirmată, acest izvor ascuns de salivă ar putea marca prima identificare de acest tip din ultimele aproximativ trei secole.

Orice carte modernă de anatomie va arăta că organismul uman are trei tipuri majore de glande salivare: un set aproape de urechi, unul sub bărbie și încă unul sub limbă. „Acum credem că e vorba de un al patrulea set”, a spus dr. Matthijs Valstar, chirurg și cercetător al Institutului Olandez de Cancer și autor al unui alt studiu, potrivit New York Times.

Yvonne Mowery, oncolog în cadrul Duke University a spus că a fost „destul de șocată că este 2020 și avem o structură nou identificată în organismul uman”.

Organul nou descoperit ar fi responsabil cu producția de salivă

Glandele salivare produc, în total, aproximativ un litru de salivă în fiecare zi, aceasta fiind „responsabilă pentru o mulțime de lucruri care ne fac să ne bucurăm de viață”, a spus Valstar. Lubrifiază gura, facilitând astfel vorbirea și înghițirea. De asemenea, saliva luptă cu bacteriile, grăbește vindecarea rănilor și protejează smalțul dinților.

Medicii sunt extrem de precauți atunci când administrează terapia cu radiații pentru a feri distrugerea glandelor, acestea fiind țesuturi delicate ce pot fi compromise foarte ușor.

Atunci când studiau analizele unui pacient, cercetătorii au remarcat două structuri necunoscute în centrul capului: un duo de glande plate, lungi de câțiva centimetri și care se întind discret peste tuburile care leagă urechile de gât.

Uimiți de descoperire, ei au disecat două cadavre și au observat că glandele sunt foarte asemănătoare glandelor cunoscute pentru secreția de salivă, de sub limbă. Noile glande erau de asemenea legate de canale de drenaj mari – ceea ce sugerează că transportau fluid dintr-o parte în alta.

Dovezile oamenilor de știință nu sunt de ajuns pentru a confirma că este vorba de un organ nou

Nu este momentan clar de ce aceste structuri au scăpat neobservate de oamenii de știință până acum. Cu toate acestea, o explicație ar putea fi faptul că „sunt localizate într-o zonă care nu este foarte accesibilă și este nevoie de un screening foarte precis pentru a le detecta”,  potrivit dr. Wouter Vogel, medic radiolog-oncolog la Institutul olandez de cancer, scrie csid.ro.

Aceste descoperiri ar putea explica de ce persoanele care fac radioterapie suferă deseori de sindromul gurii uscate și au probleme de înghițire. Medicii nu știau de aceste glande, așa că nu luau măsurile necesare pentru a ele să nu fie afectate de radiații.

Dr. Alvand Hassankhani, radiolog la Universitatea din Pennsylvania, a ezitat să numească aceste structuri „noi organe”, justificând că, pe lângă cele 3 perechi mari de glande salivare cunoscute, mai există aproximativ 1.000 de glande salivare minore, cu care se pot confunda foarte ușor. Este posibil ca cercetătorii olandezi să fi observat un set mai mare de glande salivare dintre acestea, spune radiologul.

Un singur set de cazuri clinice nu este niciodată de ajuns”, au mărturisit chiar experții olandezi.

Cei studiați sunt în jur de 100 de pacienți cu cancer de prostată sau uretră, iar între ei se află o singură femeie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *