Skip to content
Politică

Medicii au dezvăluit de ce au contractat răniții din Colectiv infecții intraspitalicești: „Există un risc…”

" "

Marți, la Ministerul Sănătății, autoritățile din sistemul medical au adus mai multe lămuriri referitoare la starea pacienților din club Colectiv care au contractat infecții intraspitalicești.

Zilele trecute a fost demarată o anchetă a Ministerului Sănătății referitoare la starea spitalelor românești care ar fi impregnate cu bacterii și virusuri mortale pentru pacienții cu arsuri.

Astfel, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a lămurit pentru presă subiecte importante în acest sens, cum ar fi infectiile in spital si informațiile aparute la spitalele din Bruxelles, potrivit cărora pacienții arși din Colectiv preluați din România, în spitalele din străinătate, contractaseră deja infecţii în unităţi medicale din România: „Dorim sa facem cateva precizari tehnice pe textul trimis de colegii nostri de la Bruxelles. Doresc sa multumesc domnului Cercel care a raspuns solicitarii noastre de aici, de a face cateva precizari. Va rog, domnule profesor.”

Medicul Adrian Streinu Cercel, specialist în boli infecțioase, a adus informații suplimentare despre acești pacienți, în timpul conferinței de presă. Potrivit lui Streinu-Cercel, pacienții vizați cu arsuri nu erau infectați, ci doar colonizați: „Este un prototip de a raspunde in termeni de politicially correct. Ceea ce spune acest comunicat de presa spune clar ca pacientii la admisie pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. Colonizati si nu infectati. Colonizare inseamna ca exista o populare cu un anumit tip de germen dar care nu genereaza un proces infectios.

Daca nu am fi colonizati nu am putea sa crestem si sa ne dezvoltam pentru ca aceste microorganisme care ne colonizeaza produc o serie de evenimente importante, cum sunt vitaminele. Vorbim de colonizare si nu de infectii. Si-au luat si marja de siguranta pe care o luam si noi. Au spus ca pentru fiecare zi care trece exista un risc de a contracta a infectie nozocomiala. Asta insemana ca peste tot in lume exista un risc ca un pacient sa contracteze o infectie intraspitaliceasca.”

Totodată, medicul Streinu-Cercel a explicat că există un risc major de a contracta acest tip de infecții pentru pacienții cu arsuri: „Acest comunicat spune clar ca persoanele nu sunt infectate, ci populate cu anumiti germeni. Spune ca pentru fiecare zi care se pierde intr-un spital, exista o sansa mica sa apara o infectie nozocomiala. Le multumim si noi pentru tot suportul domniilor lor. Le multumesc pentru tot devotamentul lor. Munca pe care o depun zi de zi este enorma. In momentul de față, starea pacientilor este buna si nu ne asteptam la surprize majore. Starea pacientilor de la Colectiv e buna”, a mai precizat profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

„La noi mortalitatea s-a mentinut in limitele literaturii de specialitate. Aceste infectii au fost realmente tratate intensiv. Cum ne putem explica ca nici un pacient de la Spitalul Militar nu a decedat? Vreau doar sa relativizez cu date profesioniste interpretarile care se fac la infectiile aparute la nivelul acestor pacienti.”, a mai punctat secretarul de stat Dorel Săndesc.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *