Skip to content
" "
Politică

Medicii de familie. Bacalbașa, ieșire-surpriză: Trebuie să plătești pentru un serviciu EXCLUSIV

ziare.com

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu disputa momentului: nemulțumirea medicilor de familie cu privire la birocrația din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

VEDEȚI ȘI:UPDATE CNAS iese la rampă / Medicii de familie, proteste contra birocrației și a subfinanțării

" "

După cum puteți citi în linkul de mai sus, medicii de familie din țară își vor continua protestele, reclamând faptul că niciuna tredin problemele lor privind birocrația din sistem și subfinanțarea asistenței medicale nu a fost rezolvată.

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă miercuri cu medicul și parlamentarul Nicolae Bacalbașa, fost purtător de cuvânt al Spitalului Județean Galați și șef al secției UPU de la aceeași unitate medicală.

Concret: politicianul a amintit că medicina de familie era la un moment dat mai bine plătită decât alte ramuri și s-a plâns de sincopele de funcționare ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Înainte să vă prezentăm declarația PSD-istului, vă amintim că Teamnet International (una dintre firmele controlate de către Sebastian Ghiță) a câștigat prin licitație, la sfârșitul lui 2016, atat mentenanta hardware la Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), cat si mentenanta software la CEAS – Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate, contracte in valoare de peste 5 milioane de euro, potrivit Hotnews.ro. Din PIAS face parte inclusiv SIUI.

„Eu nu am activat în medicina de familie, ci în cea spitalicească. Când am ieșit eu din sistem, medicina de familie era – în ceea ce privește veniturile colegilor medici de familie – poate mai bine remunerată decât alte ramuri. În ceea ce privește situația punctuală din momentul de față, principiul este «audiatur et altera pars» («a se asculta și cealaltă parte» – n.r.), deci trebuie văzut și punctul de vedere al Casei. În general, sistemul electronic – culmea! -, într-o țară care e cunoscută pentru performanțele sale în IT și economice, poate nu a fost la înălțimea dorită. Deci aici cred că s-ar putea face perfecționări (și sper că se vor face).

În rest, subfinanțarea este o problemă, până la urmă: acești medici de familie sunt niște entități private, care iau bani de la populație. Aceste cheltuieli pe anumite elemente din populație vulnerabile sunt subvenționate. Dar în principiu trebuie ca pentru un serviciu să plătești. Că plătești într-o formă sau alta (direct sau indirect, prin stat, care redistribuie), asta este o problemă a specialiștilor în organizare de sănătate, în care eu nu mă pot pronunța”, a declarat Bacalbașa pentru PSnews.ro.

Confruntat cu poziția exprimată de către președintele CNAS, Laurențiu Mihai (potrivit căruia peste 60% dintre medicii de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru), Nicolae Bacalbașa a replicat într-o notă împăciuitoare.

„Mie mi se pare un punct de vedere cât se poate de bun-simț și care denotă bunăvoință și disponibilitate. Spe că până la urmă lucrurile se vor regla. Ca totdeauna, știți: ca între soți, până la urmă. Așa e când există părți: părțile, prin definiție, trebuie să fie și în dispută”, a încheiat deputatul social-democrat de Galați.

" "

1 comentariu la “Medicii de familie. Bacalbașa, ieșire-surpriză: Trebuie să plătești pentru un serviciu EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *