Medicii de familie continuă protestele. Joi, întâlnire la CNAS între reprezentanții medicilor și conducerea instituției

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Medicii de familie sunt deciși să continue protestele, chiar și după întâlnirea pe care au avut-o miercuri cu conducerea CNAS. Medicii de familie ameninţă că nu vor semna noile tarife propuse de Casa de Asigurări de la 1 februarie. Spun că acestea le reduc drasatic veniturile. După ce au ieşit în stradă în mai multe orașe, zeci de medici de familie și din ambulatorii au protestat azi şi în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Negocierile dintre medici și conducerea CNAS vor avea loc mâine, joi, 18 ianuarie, potrivit unui comunicat al CNAS. Miercuri, președintele CNAS, Valeria Herdea, a avut o primă întâlnire cu reprezentanți ai protestatarilor.

Președintele CNAS a precizat că se vor depune diligențe pentru identificarea de soluții prin negocierile și consultările ce vor avea loc în data de 18 ianuarie 2024, al căror desfășurător a fost anunțat deja public. Totodată, Valeria Herdea a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al respectivelor propuneri.

Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părțile implicate în sistemul de sănătate din România – CNAS, Ministerul Sănătății, parteneri instituționali, alte instituții publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanți ai pacienților – putem găsi soluții la problemele acestui sistem atât de complex. Am găsit la CNAS o situație complicată, puternic grevată de mișcări de protest în mai multe orașe din România și cu perspectiva iminentă a blocării activității din medicina primară și de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credință și înțelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitate și echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienților din România la îngrijiri medicale” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Este a treia zi de proteste a medicilor de familie și a celor din ambulatoriu. Șirul protestelor a început luni, când medicii din Timișoara au protestat timp de două ore în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Marți a fost rândul medicilor din Târgu Mureș să protesteze.

În Capitală, medicii de familie au ieșit astăzi în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Propunerea CNAS pentru tarifele din noul contract-cadru, care ar trebui să între în vigoare de la 1 februarie, este respinsă de aceștia.

Gindrovel Dumitra, secretar al Comisie de Medicină de Familie din Ministerul Sănătății: Un lucru am scris în strategia națională de sănătate, acolo unde ambulatoriul de specialitate și medicina de familie reprezintă priorități pe termen scurt, mediu și lung, și alta facem acum, când construim bugetul pentru a aplica politicile pe care Guvernul României și le-a asumat în luna octombrie prin asumarea Strategiei Naționale de Sănătate. Reducerea bugetelor pe asistența medicală primară, respectiv pe ambulatoriul de specialitate, vine în contradicție totală cu ceea ce s-a sumat la nivel de politici guvernamentale. Nu vreau să să spun că, în acest moment, Guvernul a mințit în momnetul în care a promis populațiie și pacienților că vor avea servicii în ambulatoriu cât mai aproape de ei și, în special, în zona rurală pentru a asigura echitatea acordării serviciilor medicale. Practic proiectul de norme pus pe site-ul CNAS vine în contradicție inclusiv cu declarațiile publice ale politicienilor și suntem obligați să îi contrazicem pentru că metoda aleasă de a scădea valorile punctelor îi afectează pe totți medicii. Nu este corect așa!

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: