Skip to content
Coronavirus

Medicii, despre presupusa discriminare a nevaccinaților: Au aceleași drepturi, doar că trebuie să probeze că nu sunt un pericol pentru comunitate

Inquam Photos / Octav Ganea

În momentul de față, în România se desfășoară o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, însă aceasta este voluntară. Statul român nu a adoptat o legislație care să impună vaccinarea, nici în mod direct, prin instituirea unei obligații legale de vaccinare a tuturor persoanelor sau a anumitor categorii de persoane, nici indirect, prin limitarea accesului persoanelor nevaccinate la anumite activități sau în anumite spații. Cu toate acestea, în spațiul public discuțiile despre o presupusă discriminare a persoanelor nevaccinate nu a întârziat să apară. Contactați de PS News, mai mulți medici au explicat dacă se poate pune sau nu problema unei discriminări a nevaccinaților.

Virgil Musta: Nu cred că trebuie afectate drepturile fundamentale ale omului

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş”, susține că toți oamenii, indiferent dacă sau vaccinat sau nu, trebuie să beneficieze de aceleași drepturi. El spune că ar trebui găsite ”soluții alternative” pentru accesul la educație, sănătate sau călătorii.

„Problema este de responsabilitate socială și cred că trebuie să fim corecți unii cu alții și trebuie să fim responsabili de ceea ce facem. În niciun caz nu cred că trebuie afectate drepturile fundamentale ale omului în sensul să nu poată beneficia de un anumit lucru dacă nu s-a vaccinat. Trebuie să se găsească variante alternative să se poată călători, spre exemplu, sau să se beneficieze de dreptul de a învăța, de a avea acces la sănătate, dar eu cred că este foarte important să învățăm să fim responsabili. Aici cred că trebuie insistat, pe discuția despre responsabilitatea socială, pentru că societatea să poată merge mai departe și să evolueze.

Sunt o serie de diferențieri în tot felul de domenii legate de anumite restricții pentru o anumită categorie, iar experții trebuie să vadă unde este un risc major de contaminare într-o anumită zonă și acolo să poată merge doar cei vaccinați pentru a nu crea acest risc suplimentar pentru populație. Cu toții ne dorim să putem duce o viață normală, și asta se poate realiza doar dacă oprim această pandemie, și oprirea pandemiei se realizează numai prin întreruperea transmiterii bolii”, spune medicul Virgil Musta pentru PS News.

Radu Țincu: Din perspectiva mea, nu există niciun fel de discriminare

Radu Ţincu, medic specialist ATI la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, a explicat pentru PS News că nu se poate pune problema unei discriminări a persoanelor nevaccinate, dat fiind faptul că cei care refuză vaccinul pot avea acces la aceleași facilități ca cei vaccinați și pot întreprinde aceleași activități dacă efectuează un test PCR sau demonstrează că au trecut prin boală și că au anticorpi prezenți în organism.

„Sunt două aspectele legate de această așa-zisă discriminare. Dacă vrei să călătorești în anumite țări de pe glob este obligatoriu să te vaccinezi pentru că altfel nu poți călători, ceea ce ne arată din nou că pentru a putea beneficia de anumite drepturi trebuie să avem și responsabilități. Același lucru se întâmplă cu orice altă activitate pe care o faci. Dacă vrei să mergi la vânătoare ai nevoie de permis port-armă, dacă vrei să conduci o mașină, ai nevoie de caret de conducere. Pentru ceea ce înseamnă siguranța sanitară a populației e nevoie de anumite măsuri. Cum un copil care este depistat la școală cu păduchi nu mai poate veni în colectivitate până când nu scapă de păduchi. Așa se întâmplă și cu această problemă de sănătate publică a Covid-19.

Nu este vorba despre o discriminare pentru că cei care nu doresc să se vaccineze pot face același activități ca și cei vaccinați, trebuie în schimb să dovedească că nu reprezintă un pericol pentru comunitatea în care urmează să își desfășoare activitatea respectivă. Sunt trei variante pe care le poate lua în calcul o persoană nevaccinată: să se vaccineze, să aducă dovada că nu este bolnav printr-un test PCR care să arate că este negativ, sau să demonstreze că a trecut prin boală și că are anticorpi prezenți. Mai există varianta în care să fie în primele 90 de zile de după diagnostic și atunci nu mai ai nevoie decât de dovada prin care să demonstreze că se află în primele trei luni de după boală, astfel încât să nu mai fie necesară realizarea unui test de anticorpi.

Din perspectiva mea, nu există niciun fel de discriminare. Orice persoană de pe teritoriul României poate participa la orice activitate dacă dovedește că nu reprezintă un pericol pentru cei care urmează să își desfășoare activitatea.

Această discuție a discriminării, cu toate că eu nu consider că ar fi vorba despre asta, este o chestiune limitată în timp. Gândiți-vă că acum se discută despre acest certificat verde de vaccinare, dar el în timp va fi suspendat pentru că populația globului se va vaccina din ce în ce mai mult, numărul persoanelor care vor dobândi imunitatea colectivă prin boală va crește și este o chestiune de câteva luni de zile în care probabil vor fi anumite măsuri sanitare, după care pandemia va dispărea și lucrurile vor intra în aceeași normalitate”, spune medicul.

De asemenea, Țincu este de părere că persoanele care refuză vaccinarea susțin în mod involuntar transmiterea virusului în comunitate.

„Discriminarea trebuie privită în ambele sensuri: cel care nu se vaccinează se simte discriminat în aceeași măsură și cel care se vaccinează se poate simți discriminat pentru că celălalt nu face lucrul respectiv. Discriminarea nu trebuie făcută într-un singur sens, ci în ambele sensuri.

Dacă discutăm de libertatea de a alege, sigur, facem ce vrem cu propria persoană, însă boala aceasta nu este o boală care se rezumă doar la propria noastră sănătate, ci această boală se transmite în comunitate, trebuie să devenim responsabili de transmiterea acestei boli și acest lucru îl facem oarecum într-un mod voit în momentul în care refuzăm să ne vaccinăm.

Va trebui să găsim o altă soluție prin care se le oferim celor din jurul nostru siguranța sanitară, și acest lucru este reprezentat de testare și dacă dovedim că avem anticorpi. Din punctul meu de vedere, cred că discuția trebuie să se îndrepte mereu spre binele comun decât spre binele individual”, conchide Radu Țincu.

 

2 comentarii la “Medicii, despre presupusa discriminare a nevaccinaților: Au aceleași drepturi, doar că trebuie să probeze că nu sunt un pericol pentru comunitate

  1. Celor doi distinsi domni le spun ca este o evidenta discriminare pentru ca testarea se face pe banii mei, nu pe banii statului iar statul nici macar nu imi permite sa deduc facturile pentru teste din impozitele platite.
    Si le mai spun ceva celor doi domni. NU MAI MINTITI POPULATIA. Vaccinurile nu sunt aprobate decat pentru utilizarea in caz de urgenta, neavand toate studiile clinice efectuate. NU mai mintiti spunand ca sunt sigure pentru ca nu stiti.

  2. Dr Musta are o intervenție mai de bun-simț decât mai tânărul său confrate,declarand ca nu trebuie afectate drepturile fundamentale. Dr Țincu e mai fundamentalist, așa, nici măcar nu-i da prin cap o asemenea ipoteza. Interesant este cum explica el ca vaccinarea nevaccinatilor reprezinta un fel de plasa de siguranță pt vaccinați,care ar putea invoca și ei o încălcare a dreptului la sănătate, se deduce din text. Păi nu cumva vaccinul făcut ar trebui sa le protejeze sănătatea, in extremis prin dezvoltarea unei forme ușoare de boala? De ce se tem atât de tare de nevaccinați , nu au încredere în „superbele” vaccinuri? Cam aici se rupe logica d-lui dr mai tânăr. Din câte vedem, indiferent de varianta virala, „coafura rezista”, deci încă o data, de ce se tem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *