Skip to content
Coronavirus

Medicii din Timișoara spun că situația pandemică din oraș e critică, dar se feresc să sugereze carantinarea. Musta: Decizia este una politică

Facebook

Medicul Virgil Musta, şeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat pentru PS News că situația epidemiologică la nivelul județului Timiș este critică în ceea ce privește numărul de locuri libere de la Terapie Intensivă. În privința oportunității carantinării municipiului, medicul a spus că decizia este una exclusiv politică și nu depinde de medici.

„Varianta de carantinare a Timișoarei este o decizie politică și este luată în funcție de acel indice de contaminare. În acest moment avem o presiune pe sistemul de sănătate, dar mai sunt locuri. La Terapie Intensivă situația este mai dificilă pentru că acolo locurile sunt mai limitate, dar în rest sunt locuri, pentru că pe măsură ce eliberăm preluăm alți pacienți, iar spitale suport, de asemenea mai au și ele locuri, dar trebuie să înțelegem că în ultimul timp numărul de cazuri a tot crescut și asta creează presiune pe sistemul de sănătate.

" "

Din punct de vedere medical e presiune pe sistemul de sănătate, dar pe moment ne descurcăm. Încă mai avem locuri, și să sperăm că nu vom fi în situația în care să nu putem interna pacienți. Spitalul nostru, Victor Babeș, are 156 de locuri, unde preluăm cazurile severe și sunt spitalele suport: Județean, Municipal și Institutul de Boli Cardiovasculare, CFR și toate acestea preiau cazurile moderate”, spune medicul.

De asemenea, medicul avertizează că odată cu creșterea numărului de cazuri cu infecție Sars-Cov-2, își va face apariția și cel de-al treilea val pandemic.

„Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa, vedem că numărul de cazuri peste tot a crescut foarte mult și se discută de cel de-al treilea val. Pe de altă parte, experiența noastră și din anul trecut, ne arată că și în România se întâmplă același lucru cu un decalaj de 2-3 săptămâni, deci e posibil să ne confruntăm și noi cu o creștere a numărului de cazuri și să intrăm în al treilea val. Ceea ce am observat, este că în toata țara numărul de cazuri a crescut foarte mult în ultimele două săptămâni, dar în special în Timiș, unde am tot fost pe locul întâi la numărul de infectări.

Eu sper ca sistemul medical românesc să nu intre în colaps. Ca în noiembrie, când a fost o presiune foarte mare pe sistemul medical de sănătate, încetul cu încetul s-au luat măsurile necesare pentru a nu se întâmpla acest lucru și sunt convins că și acum va fi la fel, pentru că măsurile sunt gradate în funcție de situația reală care este, se mai găsește un spațiu care poate să deservească pacienților Covid, există sistemul acesta pe Terapie intensivă: de exemplu eu, pe moment, am un pacient care necesită internarea la terapie Intensivă apelez la accesul de comandă și îmi găsesc ei loc în județele limitrofe sau chiar în țară, deci există un sistem care caută permanent ca pacienții ce necesită internarea să fie internați”, a conchis Virgil Musta.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat că nu ia în considerare carantinarea întregului judeţ Timiş, aşa cum crede că ar fi fezabil primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Nica a adăugat că încurajează corecta informare a oamenilor care ar trebui să respecte regulile.

„De câteva zile circulă multe păreri cu privire la carantinarea Timişoarei, păreri mai mult sau mai puţin întemeiate. Ce pot să va spun sigur este că nu iau în considerare carantinarea întregului judeţ, iar în ceea ce priveşte Timişoara, dincolo de îndemnurile de respectare a regulilor, cred că ar fi un moment bun să discutăm despre eficienţa carantinei şi mai ales despre o revizuire a modului în care corelăm restricţiile cu rata de infectare. Din păcate, pentru o vreme, va trebui să trăim cu virusul.

Sunt de acord şi încurajez corecta informare a cetăţenilor, iar prin propriul exemplu am întărit necesitatea respectării legii şi a regulilor, însă cred că instituţiile şi liderii acestora ar trebui să fie atenţi la limita fină dintre conştientizarea populaţiei şi panicarea acesteia. Facem eforturi susţinute pentru gestionarea pandemiei şi cooperăm interinstituţional, dar să nu scăpăm din vedere că sprijinul populaţiei este vital în astfel de situaţii. Avem datoria să ne întoarcem către comunitate şi împreună cu această să luăm decizii care ajută, nu doar generează frustrare suplimentară”, a scris Alin Nica pe pagina sa de Facebook.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *