Skip to content
Politică

Medicii, noi amănunte despre răniții de la Colectiv: Nu am mai vazut niciodata așa arsuri!

Medicii de la spitalul Universitar unde sunt internați peste 20 din tinerii care au căzut victime, pe 30 octombrie, incendiului de la Colectiv, au adus lămuriri asupra stării de sănătate a pacienților. Într-o conferință de presă medicii au adus asigurări că răniții sunt pe mâni pricepute, o parte dintre aceștia fiind în recuperare, alții fiind, din păcate, în stare critică în continuare.

Prof. dr. Dan Enescu de la Spitalul Universitar a explicat că un astfel de tip de arsuri este cu totul nemaiîntâlnit până acum și a oferit opinia specialistului asupra gavității leziunilor atât externe, cât și interne: Nu am mai vazut niciodata asa arsuri. Arsura este o boala medico-chirurgicala. Arsura chimica (…) caile aeriene se duc. Ele s-au absorbit (…) au intrat in sange, au produs ce au produs. Au o textura si o culoare cu totul speciala. Este ceva intre cenusiu, rosu, negru. Excizia noastra trebuie sa fie speciala, trebuie sa ne adaptam la aceasta arsura. (…) Rana este foarte speciala. Acele leziuni exista la nivelul plamanului. Aceasta leziune da gravitatea cazurilor. E matematica pura. Faptul ca este asociata o arsura de peste 30% cu o arsura a cailor aeriene creste de la 8 pana la 10 ori sansa de mortalitate. Ramanem in continuare rezervati desi progresele sunt remarcabile. Colegii nostri au reusit sa-i stabilizeze. (…) Am corespondat live cu colegi din alte tari, din Elvetia in speta pentru a ne trimite protocolul lor local. Exista pregatirea medicala speciala. (…) Acum 3 ani ar fi fost un dezastru, nu ar fi avut pe ce sa puna mana. Avem de toate.”, a conchis medicul.

Aflat la fața locului, la Spitalul Universitar, ministrul Sănătății Nicolae Banicioiu a declarat că deocamdată banca de sânge este suficient suplimentată: „In primul rand in momentul de fata pe partea de sange si de plasma stam suficient de bine pentru urmatoarele zile, chiar in urmatoarea saptamana. (…) In continuare vom avea nevoie de donatori, dar ii rugam sa se oncentreze mai mult pe viitoarea saptamana.”, a exprimant ministrul.

Totodată, acesta e mai punctat pentru jurnaliști, dar și pentru românii doritori să afle mai multe despre starea de sănătate a victimelor de la Colectiv, aducând anumite lămuriri și despre modul în care românii pot face donații: „Eu sunt constient ca exista si apreciez solidaritatea care s-a creat si in jurul medicilor, apartinatorilor si spitalelor in general. Foarte multe dintre informatiile vehiculate erau false. Noi acceptam orice sprijin sau donatie. De aceea, Unifarmul va anunta si toti cei care vor sa doneze, sa o faca numai prin Unifarm, de aceea au existat situatii unde medicii au refuzat. Suntem foarte bine intentionati, dar riscam uneori ca medicatia sau dispozitivele pe care le aducem sa nu fie conforme. Deci Unifarm sau anuntam conducerea spitalului. (…) Incep prin a-mi cere scuze pentru ca nu am comunicat bine in ultimele zile. (…) Am incercat sa asiguram o comunicare cu oamenii, cu populatia, prin comunicari de la spitale, nsa timpul a fost foarte scurt. (…) Sunt niste leziuni atipice, ne-a confirmat-o si medicii straini care au venit aici. Avem o colaborare deschisa cu multi experti (…). Am vorbit cu cei care sunt pe Societatea Europeana de Arsuri. (…) Pana acum n-a mai aparut aceast tip de leziune (…)vorbim de asocierea cu acel compus chimic pe care l-au inhalat. Compozitia, asemenea combinatie de otravuri era greu de imaginat. Nu-mi explic cum era antifonat acel club de prin incendiu a dat un asemenea cocktail chimic. leziunile sunt foarte grave, atipice. Sunt un numar de pacienti in stare grava, critica, sunt un numar de pacienti in stare mai buna. (…) In prima etapa a fost foarte greu de identificat pacientii. Fizionomia nu semana deloc cu ceea ce stiau apropiatii lor. Identificarea s-a facut pe obiecte personale.”„

O altă problemă cu care s-au confruntat medicii a fost identificarea victimelor, întrucât din cauza gravelor răni, aceștia nu mai puteau fi recunoscuși nici de către aparținători, potrivit dzvăluirilor ministrului Sănătății: „Noi am facut o identificare primara, asa cum s-a putut face in primele ore si in prima zi si in momentul de fata nu mai avem pacienti care sa nu fie identificati, din punctul nostru de vedere si al relatiei cu apartinatorii. (…)Spitalele nu au intrat intr-un colaps, si-au continuat activitatea.(…) Foarte putine tari europene ar fi putut prelua un astfel de numar de pacienti cu asemenea leziuni. Era destul de complicat transportul, chiar si intre spitale. Noi am avut in prima etapa 180 de pacienti. O parte au fost externati, pana la 147 care au ramas in stare grava in spitale. Astazi vorbim de 134, in continuare 88 raman in aceeasi stare grava si critica, restul sunt in stare buna.”

Potrivit capului de la Sănătate, îngrijirea unor astfel de pacienți este extrem de dificilă întrucât este nevoie de mulți specialiști și un anumit tip de infrastructură de specialitate: „Acest numar de pacienti inmultiti-l cu 10 ca sa vedeti amploarea si concentrarea pe care o au spitalele. (…) Nu se poate face o comparatie, am tot vazut, daca erau 1000 de victime. Amploarea operatiunii este ca si cum ar fi fost aici intre 1500 si 1800 de raniti. Partea de gestiune a cazului in continuare pentru ca batalia este inca la inceput. In multe din spitale incepe partea de chirurgie. E o batalie de lunga durata pe care speram sa o treaca cat mai multi din cei 88. (…) Colaborarea cu dl profesor Enescu, maine sunt echipe comune de chirurgie pentru pacientii de aici.”, a mai spus ministrul Sănătății.

Bănicioiu a îndemnat la o atitudine moderată, în expectativă: „Cu multa incredere in personalul medical, in Dumnezeu sunt convins ca lucrurile pot evolua pe un trend pozitiv. Pe toata lumea indemn la moderatie in aceste momente. Sa fim foarte atenti la informatiile pe care le dam. Eu personal am facut tot ceea ce am stiut si am crezut ca este mai bine. Am avut tot timpul sprijinul guvernului pentru a acoperi toate cheltuielile, nu facem rabat de nimic.”, a conchis ministrul Nicolae Bănicioiu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *