Medicii, obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice

volan şofer
Sursa foto: standreta on Freepik

Dacă un proiect de lege va fi aprobat, medicii de familie vor trebui să trimită pacienții care sunt și șoferi la evaluare psihologică dacă au bănuieli că starea psihică le afectează capacitatea de a conduce. 

Măsura a mai fost luată în discuție acum aproape 20 de ani, iar punerea ei în practică nu s-a aprobat. Un expert consultat de „Adevărul“ a explicat că actualul proiect are unele probleme de legalitate.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică. (…) Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.(…) Rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se comunică de către psihologul care a efectuat-o, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, poliției rutiere în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, medicului trimițător, precum și titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic. În cazul în care titularul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare“, se arată în proiect.

Lucian Diniţă, care a lucrat timp de 25 de ani în Poliţia Română, iar în perioada 2009-2014 a condus Direcţia de Poliţie Rutieră, a explicat că un proiect similar a fost discutat și în urmă cu aproape 20 de ani și că acesta nu a fost aprobat.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL