Skip to content
Coronavirus

Medicii, puși în dificultate de cazurile grave la tineri fără comorbidități. Dr. Radu Țincu: Nimeni nu poate prezice dacă vom face o formă severă sau nu

https://www.b1.ro/
" "

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, a declarat că s-a confruntat cu situații în care pacienți tineri, infectați cu virusul COVID-19, neavând alte comorbidități, au dezvoltat o formă severă a bolii.

„Sunt și astfel de pacienți, dar sunt într-o proporție foarte mică comparativ cu cei care au și alte patologii cronice. Pacienții cu adevărat grav, care dezvoltă forme severe, sunt cei care au anumite boli cronice asociate. Cu toate acestea, am avut surpriza în aceste săptămâni să văd în camera de gardă un pacient de 38 de ani, care nu prezenta nicio altă boală asociată, era puțin supraponderal, dar nu era vorba de obezitate de gradul 3 sau de obezitate morbidă. Acest pacient a dezvoltat din păcate forme severe de coronavirus, cu afectare pulmonară bilaterală în procente de peste 60-70% din ambele câmpuri pulmonare și care a necesitat internarea în secția de terapie intensivă pentru asigurarea unor măsuri specifice de creștere a oxigenării”, a spus Țincu.

" "
" "

Medicul a prezentat cauzele formelor grave de infectare cu Covid-19 la pacienții tineri fără comorbidități.

„Cauza acestor forme grave la pacienți tineri rămâne în continuare determinată de predispoziția genetică de a dezvolta acest răspuns inflamator sistemic, și la baza acestui răspuns stă acea eliberare de molecule proinflamatorii. Nimeni nu poate spune la acest moment că se caută găsirea unui tipic care să poată prezice dacă vom face o formă severă sau nu. Din păcate la acest moment, la nivel mondial, nu s-a găsit nicio posibilitate să putem anticipa dacă o persoană are predispoziția să facă o formă severă sau nu, de aceea cred că responsabilitatea individuală reprezintă în continuare elementul cel mai important. Indiferent de vârsta pe care o avem și indiferent că suntem persoane sănătoase, riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 există și acest lucru trebuie să ne ghideze atunci când ne gândim să nu respectăm măsurile sanitare”, a conchis Radu Țincu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *