Skip to content
Puterea Știrilor Video

Medicii, puțini și epuizați, nu mai fac față pandemiei. Rectorul Universității de Medicină din Tg. Mureș acuză Ministerul Sănătății: E strigător la cer!

Inquam Photos/George Călin

Invitat la Puterea Știrilor, senatorul PSD și medicul Leonard Azamfirei spune că situația epidemiologică din România nu a arătat nicicând mai rău, principala problemă fiind numărul insuficient de medici din sistem care să gestioneze explozia de cazuri noi de Covid-19, dar și celelalte patologii care rămân, astfel, netratate. Azamfirei susține că, deși lipsa personalului medical agravează criza sanitară, Ministerul Sănătății a scos scos la concursul de Rezidențiat cu 1.000 de locuri mai puțin față de anul trecut. ”E strigător la cer”, afirmă medicul.

„Situația epidemiologică este mai gravă ca oricând. Acum voi da deoparte ipostaza politică pe care o am de puțină vreme și vă voi vorbi din punctul de vedere al medicului și al specialistului în Anestezie și Terapie Intensivă care cunoaște din interior ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar. Mai grav ca acum, din punct de vedere epidemiologic, n-a fost niciodată. O situație mai complicată ca acum, din punct de vedere al infrastructurii sanitare, a suprasolictării acestei structuri, n-a fost niciodată. Un sentiment mai puternic de epuizare, de burnout, așa cum avem acum la cadrele medicale, după atâta vreme, în care au tot fost în fața unei lupte care a fost inegală cu boala, lucrurile acestea nu s-au întâmplat niciodată. De asemenea, toate problemele de natură tehnică, administrativă, probleme legate de lipsa medicamentelor, lipsa unei strategii, inclusiv pe resurse umană, și acum veți vedea de ce vă spun că suntem în vârful unei probleme sanitare care din păcate nu se va încheia foarte repede.

Un element pozitiv pe care pot să îl remarc este faptul că a crescut interesul pentru vaccinare, dar nu este de ajuns în niciun fel. Impactul creșterii vaccinării din ultimele zile îl vom vedea în sistemul sanitar abia în 3-4 săptămâni și până atunci ne lovim de această insuficiență absolut cutremurătoare a numărului de paturi din ATI și a unui deficit de medicamente esențiale care nu este în continuare acoperit, însă nu este o surpriză. Situația nu ar fi trebuit să fie o surpriză. Din punct de vedere medical, epidemiologic, urma să ne atingă un nou val în această toamnă. Să fim în situația în care să avem aproape același număr de paturi și chiar dacă numărul de paturi a crescut, resursa umană este aceeași care era și înainte.

Vă dau un exemplu care este strigător la cer. Sunt profesorul și rectorul Universității de Medicină din Tg. Mureș și mă întreb cum este posibil ca în condițiile în care povara cea mai mare a fost pusă pe medicii din secțiile de Terapie Intensivă, Boli Infecțioase, Epidemiologie și Pneumologie, la concursul de rezidențiat de anul acesta, care se va desfășura la sfârșitul lunii noiembrie, să fie scoase la concurs cu mai puțin de 1.000 de locuri prin comparație cu anul trecut?! Reducerile le-am văzut semnificative la aceste 4 specialități. Până la urmă, avem nevoie de o resursă umană mai mult decât orice, pentru că echipamente poți lua cu bani, cu împrumuturile pe care le faci, dar cine va lucra cu ele?! Oare se va înțelege vreodată că numărul de medici din România a rămas același sau poate mai mic decât cel care era înainte?!

Drept urmare, să vii la un concurs de rezidențiat, care este debutul  carierei unui medic și să scoți la concurs semnificativ mai puține locuri pentru medicii rezidenți mi se pare o decizie totalmente neînțeleaptă”, spune medicul.

Medicul a explicat că, pe lângă criza Covid-19, sistemul sanitar românesc se confruntă și cu o criză a mortalității persoanelor diagnosticate cu cancer „care a crescut de 3 ori în ultima perioadă din ultimul” din cauza crizei sanitare provocate de virusul Sars-Cov-2 care a acaparat spitalele și personalul medical responsabil de aceștia.

„Foarte mulți medici au ales să plece din țară, dar nu din natură financiară, ci au plecat din lipsa predictibilității unei cariere. Faptul că un sistem sanitar ca al nostru nu are politici de resursă umană, care să știe câți medici vor ieși din sistem peste 5 ani, faptul că sistemul sanitar din zona rurală este atât de slab dezvoltat, faptul că nu există un sistem medical de ambulator care să fie chemat pentru a mai prelua din presiunea spitalelor, iată că astăzi decontăm aceste lucruri.

Gândiți-vă că România nu are numai bolnavi Covid-19. Există patologia cunoscută anterior pandemiei, pe care o găsim într-o situație de-a dreptul îngrijorătoare. Vă dau un exemplu: mortalitatea prin cancer a crescut în ultima perioadă din ultimul an cu 3 ori mai mult și asta pentru că bolnavii nu au fost diagnosticați în timp util, pentru că au fost surprinși în faze avansate de boală, pentru că nu au mai apucat să fie supuși unei terapii corecte pentru că paturile erau ocupate, medicii se ocupau de pacienții Covid și, practic, aceste pierderi care sunt paralele cu cele induse de Covid-19 ar trebui cuantificate și impun o reacție a sitemului sanitar cu totul și cu totul diferită”, conchide Leonard Azamfirei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *