Skip to content
Coronavirus

Medicii se tem de noua tulpină a virusului. Dr. Ion Ștefan: Nu este momentul să renunțăm la restricții

presamil.ro

Într-un interviu pentru PS News, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucureşti, dr. Ion Ştefan, susține că pentru a ține sub control noua tulpină britanică a virusului Sars-Cov-2 „trebuie intensificate eforturile pentru a se vedea dacă vaccinurile într-adevăr acoperă și noua tulpină și eforturile pentru a se vedea dacă virulența noii tulpini este superioară celei originale”.

„Cu siguranță va fi o agravare a situației din punct de vedere al contagiozității, pentru că s-a demonstrat că este mult augmentată infecțiozitatea. Totuși, se pare că vaccinul ar acoperi și această nouă tulpină britanică, cel puțin asta au arătat puținele studii care au făcute din acest punct de vedere. Încă sunt studii în derulare în privința virulenței noii tulpini și rămâne de văzut dacă și virulența este superioară față de tulpina clasică”, spune medicul.

De asemenea, acesta susține că nu este momentul relaxării restricțiilor, pentru că „trebuie să se deruleze mai bine studiile” pentru noua tulpină a virusului.

„Dacă ne uităm la Marea Britanie și vedem că este lider mondial ca număr de cazuri, dacă observăm și că în Portugalia se înregistrează o recrudescență a cazurilor de Covid-19 cu tulpina britanică, trebuie să realizăm că este un risc major de contagiozitate și că nu trebuie să ne relaxăm. Nu este momentul să renunțăm la măsurile de control al infecției Covid-19. În continuarea trebuie să purtăm mască, în continuare trebuie să respectăm distanțarea fizică și igiena mâinilor, trebuie să asigurăm ventilația încăperilor, să evităm aglomerațiile.

De asemenea, pentru că vorbim de o nouă tulpină trebuie intensificate eforturile pentru a se vedea dacă vaccinurile într-adevăr acoperă și noua tulpină și eforturile pentru a se vedea dacă virulența noii tulpini este superioară celei originale. Trebuie să se deruleze mai bine studiile pentru a observa aceste amănunte care par a fi foarte importante”, afirmă medicul.

Despre eficiența vaccinului conceput pentru tulpina originală a virusului Sars-Cov-2, Ion Ștefan amintește de studiile realizate ce au demonstrat că vaccinul este eficace pentru ambele tulpini.

„Producătorii Pfizer și BioNTech  cât și Moderna au făcut testarea pentru că încă 20 de variante antigenice ale virusului Sars-Cov-2 și pentru acelea 20 se pare că există acoperire vaccinală, iar în plus, ne-au asigurat că vaccinul ar fi eficient și pentru această nouă tulpină.

Nu putem spune că va fi o nouă epidemie. Este aceeași epidemie care va înregistra probabil un nou croșet”, a conchis medicul.

Imunologul francez Jean-Francois Delfraissy, consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, a tras un semnal de alarmă, duminică, în privința gravității situației create de apariția noilor tulpini de coronavirus.

Expertul francez a afirmat că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, ”acest virus diabolic reuşind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament”.

Delfraissy susține că noile tulpini, în special cea britanică, sunt de neoprit și că este nevoie de noi măsuri epidemice, adaptate noii situații sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *