Contactat de PS News, medicul infecționist Adrian Marinescu susține că numărul infecțiilor cu coronavirus va crește în săptămânile ce urmează, iar pentru asta va fi nevoie de „un număr mai mare de locuri în spitale”.
„Este clar că în momentul ăsta vorbim de multe cazuri de câteva săptămâni încoace, o curbă ascendentă. Au fost discuții ca în unele zone ar fi vorba despre platou, dar cred este destul de greu de apreciat. Dacă ai într-o zi un număr mare de infectări mai ales în zonele roșii, fiecare pacient infectat va veni în contact cu alte persoane și este exact ce am discutat și cu alte ocazii: bulgărele care se rostogolește, și în momentul în care nu vii cu niște măsuri care la un moment dat să echilibreze situația, bulgărele se va rostogoli și va avea cazuri în continuare”, spune medicul.
Deși au fost anunțate noi proceduri de lucru pentru suspecții de Covid-19 de către Ministerul Sănătății prin care aceștia vor putea face teste rapide în Unitățile de Primiri Urgență, Marinescu a declarat că „nu era nevoie de niciun ordin pentru că lucrurile astea erau gândite de foarte mult timp”.
Miniștrii USRPLUS fug de responsabilități în pandemie. Ministerele, împărțite în urma unor înțelegeri secrete
Nicușor Dan îl pune la punct pe Vlad Voiculescu: Trebuie să învățăm să ne împărțim competența
E oficial! Se redeschid restaurantele în București. Ce alte restricții vor fi ridicate în Capitală
Orban va rămâne președintele PNL, pentru că nu are cine să-i ia locul. Ioan Bogdan Lefter: Liberalii nu au un lider care să se profileze ca un contracandidat serios
Unul dintre rarele momente când PSD e de acord cu PNL. Lucian Romașcanu: E foarte bine că se ridică restricțiile, e bine pentru afaceri, pentru oameni
„Noi aveam teste rapide în camera de gardă la Matei Balș cu mult timp înainte. Testele rapide se folosesc peste tot în lume, nu au aceeași acuratețe ca PSR, dar categoric ne orientează. Sigur că e bine că din punct de vedere organizatoric vine acest ordin care cumva așază lucrurile, dar testele își au utilitatea de când a început pandemia și se folosesc în multe locuri din lume.
Aceste teste ne-au ajutat pentru că se fac rapid și se pot orienta. Dacă testul este pozitiv vei putea confirma printr-un test PSR, dacă e negativ știi măcar de la ce pleci. Dacă cineva are o simptomatologie clară te gândești că e infecție cu SARS-COV2 ți poți să îți confirmi și prin testul rapid, mai ales că sunt acum teste rapide cu acuratețe destul de bună, dar nu se compară cu PSR”, spune medicul.
De asemenea acesta este de părere că numărul de infecții cu coronavirus va crește, iar pentru asta „trebuie să ne gândim la acele măsuri prin care să întărim sistemul medical”.
„Știm că o să crească numărul de cazuri, știm că în săptămânile ce urmează vor fi momente grele și trebuie să ne pregătim de acum cu asigurarea unui număr mai mare de locuri, asta înseamnă că mai multe spitale intră în circuitul COVID-19, astfel fiecare spital mare, mai ales din zonele roșii va avea circuit de covid.
Totul poate fi rezolvat, dar în momentul de față nu avem mai multe locuri alocate bolnavilor de covid, sunt doar spitalele covid, dar daca astea nu vor fi suficiente se va ajunge în punctul în care toate spitalele vor avea și circuit covid și circuit non-covid, și la terapie intensivă, asta va fi o realitatea, dacă nu vom avea altă soluție. S-a discutat acest lucru, iar DSP-ul chiar a notificat spitalele, doar că încă nu s-a pus nimic în paractică, dar dacă situația o va cere asta se va întâmpla”, a conchis medicul.
Amintim că ziua de ieri, 28 octombrie a marcat trei recorduri negative: 5.343 cazuri, 107 morţi. 861 pacienţi la terapie intensivă. Cel mai mare număr de cazuri noi de infectări, cel mai mare număr de decese şi cel mai mare număr de pacienţi la ATI.