Skip to content
Sănătate

Medicul Virgil Musta, despre actualizarea definiţiilor de caz pentru COVID – 19: Toţi cei care intră într-unul dintre aceste criterii se pot testa fară să fie nevoiţi să achite vreo taxă

Inquam Photos / Cornel Putan

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a reacţionat, după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus, dar şi recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, afirmând că cei care îndeplinesc noile criterii nu vor mai fi nevoiţi să achite vreo taxă pentru testare.

Vorbim de o clarificare binevenită care permite medicului practician, specialistului să stabilească mai exact cine poate fi testat gratuit.

Conform noii definiţii de caz, în suspiciunea de COVID-19 intră orice persoană care prezintă infecţii acute ale căilor respiratorii, care se manifestă prin tuse, febră şi dificultate în respiraţie. Al doilea criteriu este legat de existenţa unei pneumonii sau bronhopneumonii, cu sau fără pleurezie.

Al treilea criteriu este SARI, adică o infecţie respiratorie acută severă. Toţi cei care intră într-unul dintre aceste criterii, în definiţia de caz, se pot testa fară să fie nevoiţi să achite vreo taxă.

Este important în acelaşi timp că s-au prioritizat testările şi s-au clarificat anumiţi termeni pe care îi folosim, inclusiv în limbajul obişnuit, încă de când a început pandemia.”, spune medicul Virgil Musta, şeful Clinicii II Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

INSP defineşte termenii de: caz suspect, caz confirmat, caz direct şi deces la un pacient COVID 19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *