Skip to content
Economie Politică

Mediul de afaceri nu este impresionat de dezbaterile din Parlament: Vorbesc jonglerii, nu iau în seamă economia reală

Audierea de marți a conducerii BNR, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul comisiilor economice parlamentare, dar mai ales contrele dure din ultima vreme, între Isărescu și reprezentanți ai Senatului, pe de o parte, dar și între șeful Băncii Centrale și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pe de altă parte, nu i-au impresionat foarte tare pe reprezentanții mediului de afaceri.

Pentru a lua pulsul mediului de business și al patronatelor din România, PSNews a luat legătura cu Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România – AOAR.

Toată lumea vorbește de jonglerii și toți pierd din vedere economia reală. Să ne uităm la deficitul comercial – nu l-a făcut nici BNR-ul, nici Ministerul de Finanțe, este rezultatul economiei reale.

Este consecința măsurilor guvernului, care a aruncat pe piață niște creșteri de salarii iraționale. Am avut deci un consum exagerat față de ceea ce putem să producem și de aici a crescut cursul de schimb”, a declarat Cristian Pârvan, în exclusivitate pentru PSNews.

Este o variație normală, pentru o economie de piață, nu e chiar ceva de speriat, cum titrează unele ziare. Reflectă ceea ce se întâmplă în economie: în momentul în care consumi mai mult decât produci, și asta se vede în deficitul comercial, evident că ai o variație de curs defavorabilă Leului”, a adăugat el.

După parerea mea, dezbaterile de marți din Parlament, de la comisiile economice, nu își au locul pentru a fi discutate în ”piața mare” – ele ar trebui să se păstreze în cercul relativ restrâns al unor oameni care au cunoștințe mult mai tehnice și mai de finețe decât creșterea Roborului și a ratei la bancă.

Se coboară discuția asta la un nivel inferior și populist, ceea ce este o greșeală”, apreciază reprezentantul mediului de business.

E adevărat că populația și firmele se resimt și plătesc consecințele devalorizării Leului, dar în ce lume plătește altcineva?

Cel mai bine ar fi ca factorii de decizie să facă o analiză, pentru a stabili ce putem produce în România, din ceea ce importăm aiurea. Și cel mai bun exemplu este sectorul agro-alimentar. Adică să se ia decizia măcar să ne hrănim singuri și să nu mai importăm mâncare”, spune Pârvan.

Băncile ar putea să facă mai mult

În cadrul audierilor de marți, viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a spus că nivelul scăzut al intermedierii financiare este cauzat în principal de slaba capitalizare a firmelor din România.

Capitalizate sau nu, dintr-un studiu propriu al BNR-ului rezultă clar că firmele, care se confruntă cu incertitudini, cu tot ceea ce știm că se întâmplă, și la noi, și în Europa, și, în general, în lume, vor să dea creditele înapoi, nu vor să mai ia credite.

Nu capitalizarea este problema. Pur și simplu, la ora actuală, din cauza multiplelor incertitudini, companiile sunt reticiente în a împrumuta bani”, spune reprezentantul AOAR.

Băncile pot să facă mai mult, însă, pentru a veni în întâmpinarea firmelor, atât timp cât din datele BNR-ului creditele acordate reprezintă două treimi din depozitele atrase.

Adică băncile dau credite doar în proporție de 75% din banii atrași în depozite, de la persoanele fizice și juridice. Și nu mai au linii de finanțare de la firmele-mamă, cum era în 2007-2008”, a adăugat el.

Este evident că băncile preferă titlurile de stat, cu atât mai mult cu cât știu clar că Statul va fi obligat să se împrumute, așa că va fi obligat să plătească, mai mult sau mai puțin, cât cer ele.

Iar schemele prin care Statul a încercat să atragă bani de la populație funcționează deocamdată mai prost decât ne-am închipuit. Economiile populației, care sunt, totuși, substanțiale, nu se duc, cel puțin în momentul ăsta, în finanțarea Statului”, mai spune Cristian Pârvan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *