Skip to content
Politică

Mega-afacerea Brâncuși. PSD le cere socoteală tehnocraților

biziday.ro

Jonglerii cu milioane de euro în mega-afacerea „Cumințenia Pământului”. Partidul Social Democrat (PSD) le cere socoteală tehnocraților.

Într-un comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro, PSD reclamă că „aşa-zisa subscripţie publică pentru achiziţionarea «Cuminţeniei pământului», una din operele cele mai importante ale sculptorului Constantin Brâncuşi, a fost un eşec”.

În continuare, social-democrații cer explicații privind lipsa de transparență a întregului proces declanșat de către guvernul Dacian Cioloș.

„În aceste condiţii, Guvernul Cioloş a luat azi decizia de a plăti din bani publici suma intreagă – 11 milioane euro – pentru ca statuia să rămână în proprietatea statului român, în această sumă fiind incluși și banii proveniți din subscripția publică.

Afacerea a trezit, de la început, numeroase suspiciuni. PSD a cerut, nu o dată, să fie făcute publice atât componența comisiei de negociere, numită de ministrul Vlad Alexandrescu, numele expertului care a stabilit preţul de achiziţie la 11 milioane de euro, precum și felul în care s-a aprobat achiziţionarea statuii la această sumă. Este o decizie a Executivului, sau doar a Ministerului Culturii? Aceste lucruri trebuie clarificate, atâta vreme cât o comisie înfiinţată anterior de Ministerul Culturii stabilise limita maximă de negociere a statului cu proprietarii la 5 milioane de euro, detaliază oamenii lui Liviu Dragnea.

Totodată, PSD-iștii acuză deturnarea afacerii „Cumințenia Pământului” în scopuri electorale.

Guvernul Cioloş a folosit numele lui Constantin Brâncuşi într-o campanie naţională de atragere de fonduri, desfăşurată pe parcursul ultimelor luni. Detalii privind achiziţia n-au fost oferite; în schimb, s-a afirmat permanent şi în mod mincinos că actualul Guvern este singurul care promovează valorile naţionale. Practic, subscripţia publică a fost transformată într-o campanie electorală pentru Guvernul Cioloş.

Apreciem intenția Guvernului de a înființa Fondul «Constantin Brâncuși», dedicat achiziționării unor astfel de opere de artă. Doar că finanțarea lui este, deocamdată, o nebuloasă, și anunțul seamănă tot a operațiune de relații publice, mai ales că recent Ministerul Culturii, reprezentant al statului, NU și-a exercitat dreptul de preempțiune în cazul «Colecției Manu», picturi de secol XIX, multe dintre ele din aceeași categorie, «Tezaur», asa cum este si opera lui Brâncuși.

PSD solicită imperios Guvernului Cioloş să ofere public toate explicaţiile referitoare la procesul de cumpărare a «Cuminţenia pământului». Este mai mult decât regretabil că relaţia statului român cu opera universală a lui Constantin Brâncuşi rămâne, în continuare, foarte proastă.

În anul «Brâncuși» rămân fără răspuns o serie de întrebări, iar Guvernul Cioloș își are partea sa de responsabilitate pentru starea de lucruri în ceea ce privește receptarea artistului și relația operei lui Brâncuși cu publicul românesc. Am avut o campanie de comunicare publică pe tema operei lui Constantin Brâncuși. În urma ei rămâne ceva? Vom fi mai atenți cu moștenirea sa? Ce a făcut Guvernul Cioloș pentru ca «Muzeul Brâncuși», înființat prin lege, să devină realitate? Ce face același Guvern pentru îndeplinirea condițiilor necesare înscrierii ansamblului monumental de la Târgu-Jiu în Patrimoniul UNESCO? Sunt lucruri concrete, care puteau arăta o preocupare reală, și nu doar o campanie mascată pentru unii dintre membrii Executivului.

Acest episod relevă, dacă mai era nevoie, importanța unei acțiuni coerente și de durată în privința protejării și valorificării patrimoniului cultural național”, încheie reprezentanții PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *