Skip to content
Politică

Mega-dosarul momentului. Piperea: Mi-am luat floricele, va fi spectacol! EXCLUSIV

cotidianul.ro

Mega-dosarul momentului agită apele. Este vorba despre speța deschisă de către DNA în urma unei acțiuni colective întreprinse de către sute de cetățeni împotriva împrumutului pe care statul român l-a contractat, în martie 2009, de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

Mai multe detalii referitoare la demersul celor 270 de români găsiți în linkul de mai jos.

CITIȚI ȘI: DNA detonează guvernarea Boc-PSD: dosar pentru împrumutul FMI 2009

Redacția PSnews.ro l-a contactat, luni, pe avocatul Gheorghe Piperea în legătură cu această temă, având în vedere că profesorul universitar se numără printre cei mai acerbi critici ai creditului luat de către România de la FMI, BERD, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Concret, juristul ne-a explicat ce consecințe prognozează în urma acestei acțiuni a românilor revoltați din cauza miliardelor de euro pe care guvernul Emil Boc 1 (PDL-PSD) le-a luat cu împrumut de la organismele internaționale sus-menționate.

„Eu am lăudat acest demers încă din vară – atunci s-au adunat cei 270 de inși care au făcut această acțiune, această plângere penală. În momentul în care s-a declanșat un dosar penal, treaba este a DNA-ului. Ce consecințe sper eu că vor fi? Să se facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo, pentru că, din păcate, în Parlament nu se poate face acest lucru, iar cei de la Curtea de Conturi spun că ei n-au competențe, n-au atribuții. În Parlament, nu se poate, pentru că nimeni nu are încă suficient curaj să-l întrebe – într-o comisie parlamentară de anchetă – pe domnul Isărescu ce s-a întâmplat. Poate că își dovedește utilitatea DNA în situația asta, să facă lumină. Poate că toată lumea e nevinovată acolo, poate că toată lumea a făcut ce trebuia, dar, în același timp, o să ne clarifice și de ce ni s-a spus că trebuie să luăm 20 de miliarde de euro și, în realitate, au fost accesate vreo 12, de ce cea mai mare parte din suma asta s-a dus la BNR, ce a făcut BNR cu suma asta, care a fost raportul de cauzalitate – dacă a existat – între acest împrumut la FMI și măsurile de austeritate din 2010, care au distrus clasa de mijloc din România… și așa mai departe. Dar ce sper eu contează mai puțin. Eu cred că este important că s-a sesizat parchetul cu această chestiune și, din momentul din care s-a sesizat, decizia le aparține – dacă continuă sau clasează acest dosar”, a afirmat Piperea pentru PSnews.ro.

În același timp, juristul a apreciat că sunt mari șanse să cadă capete importante acum, după ce DNA a intrat pe fir.

„Dacă demersul este dus mai departe, da, bineînțeles. Odată ce cineva capătă calitatea de suspect în acest dosar (atenție: acest lucru încă nu s-a întâmplat!), atunci primește pe frunte ștampila pe care o tot utilizează domnul președinte Iohannis: de «penal». Dacă este așa, atunci cineva trebuie să își dea demisia”, a subliniat avocatul Piperea.

 

Solicitat să precizeze ce nume vizează, Gheorghe Piperea a replicat: „Le aveți în presa de astăzi (Traian Băsescu, Emil Boc, Mugur Isărescu, Lucian Croitoru – n.r.). Nu-i vizez eu – nu e acțiunea mea. Eu am spus în august acest lucru și o repet: dacă vreunul dintre cei care au făcut această plângere va cere să îl reprezint, o voi face cu cel mai mare entuziasm și interes. Dar, deocamdată, n-am nicio implicare – doar atât: sunt, ca dumneavoastră, comentator. Și mi-am luat o provizie consistentă de floricele, pentru că va fi spectacol.

1 comentariu la “Mega-dosarul momentului. Piperea: Mi-am luat floricele, va fi spectacol! EXCLUSIV

  1. Eu stiu ca imprumuturile le PROPUNE guvernul si le APROBA Parlamentul.Parlamentul are posibilitatea sa REFUZE contractarea imprumutului.Aceasta este filiera,pentru ca imprumutul este al Romaniei nu al unui guvern.Banii ii restituie Romania nu niste persoane fizice.Deci la DNA,in cazul in care se deschide un dosar,trebuie chemati cei 471 de parlamentari care au APROBAT imprumutul.Acelasi lucru trebuie facut si cu privatizarile facute prin lege!!Totusi cred ca Traian Basescu trebuie acuzat si pentru caderea Bastiliei,nu??

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *