Skip to content
Politică

Mega-Moscheea, un subiect aprins. Ambasadorul turc: Facem pași înapoi!

Pagina Europeană

Osman Koray Ertaş, ambasadorul Turciei în România, a făcut o serie de declarații în legătură cu parteneriatul dintre cele două state. În acest context, Ertaș a discutat și despre problematica Mega Moscheii care urma să fie construită în București.

Astfel, diplomatul turc a ținut să sublinieze că moscheea nu va fi construită dacă va provoca reacții negative din partea românilor, deoarece acest lucru ar putea să slăbească legăturile dintre cele două state.

În primul rând, vreau să subliniez că Turcia nu are o obsesie din a construi o moschee la Bucureşti (…).Dacă vedem că acest proiect pentru moschee în România este abuzat şi aprinde sentimente antiturce şi islamofobe în societate, ne oprim şi facem câţiva paşi în spate (…).Noi suntem o ţară responsabilă şi apreciem Parteneriatul Strategic şi nu am permite nimic care să pună în umbră această relaţie, nici măcar acest proiect„, a declarat ambasadorul pentru News.ro.

De asemenea, Ertaș a asigurat că nu există acțiuni în secret ale statului turc.

Deci ştirea că lucrările vor începe în 2017 şi că Turcia acţionează clandestin este complet greşită. Nu s-a convenit nimic nici în privinţa stilului arhitectural sau al mărimii moscheii”, a adăugat diplomatul.

În plus, discuția s-a purtat și în jurul ideii de islamofobie, care tinde să crească în contexte ca acestea, temându-se că România dezvolta această ură.

În ultimii doi ani, am constatat că chestiunea acestui proiect a scăpat de sub control şi a devenit un material pentru extremişti, pe care îl folosească atât împotriva musulmanilor cât şi împotriva Turciei. (…) Suntem foarte îngrijoraţi de accentuarea islamofobiei în aceste cercuri restrânse. Dar suntem şi foarte fericiţi că majoritatea românilor şi liderii din poziţiile de responsabilitate se distanţează de această retorică islamofobă”, sublinia Osman Koray Ertaș.

Nu în ultimul rând, s-a discutat despre reciprocitatea construirii unei capele românești pe teritoriul turc, însă lucrurile acolo se desfășoară în oglindă.

După cum am spus, această chestiune a fost discutată pe baze de reciprocitate şi am lucrat la găsirea unor terenuri în Istanbul pentru a fi folosite de autoritatea română de resort, să spunem aşa, pentru a nu-i da numele, pentru a construi un spaţiu de cazare şi o capelă(…) Dar cum lucrurile sunt îngheţate aici, lucrurile sunt îngheţate şi acolo„, a mai zis ambasadorul turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *