Skip to content
Mehedinți Știri locale

Mehedinţi: Fostul şef al Serviciului Juridic din Prefectură şi un fost director executiv din Primăria Drobeta Turnu Severin, trimişi în judecată de DNA

" "

Fostul şef al Serviciului Juridic din Prefectura Mehedinţi Constantin Vintilă şi fostul director al executiv al Direcţiei Cadastru din Primăria Drobeta Turnu Severin Cătălin Iancu Preduţ au fost trimişi în judecată de DNA după ce i-ar fi cerut unei persoane să le cedeze câte 1.000 de metri pătraţi dintr-un teren de 5.000 de metri pătraţi pe care aceasta avea drept de proprietate. Ei ar fi cerut aceste suprafeţe pentru a-i facilita persoanei respective punerea în posesie şi au fost prinşi în flagrant în luna iulie, când au fost reţinuţi, în prezent fiind sub control judiciar, scrie News.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor Constantin Vintilă, la data faptelor şef al Serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului Mehedinţi şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru luare de mită, spălarea banilor, complicitate la luare de mită, şi Iancu Cătălcin Preduţ, la data faptei director executiv al Direcţiei Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin şi vicepreşedinte al comisiei de punere în posesie, constituită la nivelul Comisiei Locale de fond funciar, pentru luare de mită.

" "
" "

Potrivit DNA, în perioada aprilie – mai 2019, Constantin Vintilă, în calitatea menţionată, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafaţă de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Persoana respectivă era îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive.

„Concret, inculpatul Vintilă Constantin ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 1.000 de mp din suprafaţa de teren aflată în litigiu”, arată procurorii DNA.

În acest context, dar şi ca urmare a presiunilor constante exercitate asupra martorului de către inculpat, în 9 iunie 2020, ar fi fost încheiate la notar un contract de dezmembrare a suprafeţei de 5.000 mp teren şi unul de vânzare-cumpărare a unei părţi de 1.000 mp de teren către Constantin Vintilă. În realitate, preţul menţionat în contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost unul fictiv şi nu a fost plătit niciodată, documentul respectiv fiind încheiat şi autentificat doar pentru a se masca mita primită de funcţionar.

„De asemenea, în perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, şi inculpatul Preduţ Iancu Cătălin, în calităţile menţionate mai sus, ar fi pretins aceleiaşi persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate”, susţin procurorii DNA.

Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeţei de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduţ Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, ceea ce s-a şi întâmplat, în 9 iulie, când a fost constatată infracţiunea flagrantă.

Atunci, Constantin Vintilă şi Cătălin Iancu Preduţ au fost reţinuţi de DNA.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra terenului dobândit de Vintilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menţine măsurilepreventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *