Skip to content
Politică

Meleşcanu cere scuze românilor din diaspora umiliți la urne și promite măsuri: o analiză care să ”identifice soluțiile”

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cere scuze românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. El spune că a dispus anchete în ţările unde au fost „situaţii regretabile” şi anunţă că a cerut o analiză pentru a se găsi soluţii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei. Între timp, petiţia online iniţiată de comunitatea Declic prin care se cere demisia lui Meleşcanu pentru „sabotarea” românilor din străinătate a fost semnată de peste 84.000 de persoane, potrivit news.ro.

„Doresc să-mi exprim regretul şi să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare”, afirmă Teodor Meleşcanu, într-un mesaj transmis luni seară.

El adaugă că, în consecinţă, a dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat „situaţii regretabile”, pentru a stabili cauzele şi măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

„De asemenea, am solicitat elaborarea în regim de urgenţă a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de soluţii concrete şi propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei”, mai arată Meleşcanu.

Între timp, petiţia online iniţiată de comunitatea Declic prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, „pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota”, a fost semnată de peste 84.000 de persoane.

„Noi, semnatarii petiţiei şi români cu drept de vot, îi cerem demisia lui Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe şi responsabil pentru organizarea alegerilor în diaspora. Cerem demisia pentru sabotarea, încă o dată, a românilor de peste hotare şi a dreptului acestora de a vota. Vă îndemnăm să vă daţi demisia urgent, pentru că sunteţi incompetent”, se arată în textul petiţiei

Conform sursei citate, nu trebuie uitat că dreptul la vot este unul fundamental.

„Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veşnicul Teodor Meleşcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iară sunt cozi imense, că „totul e OK cu cele 441 de secţii din diaspora””, mai scrie în petiţia online.

Iniţiatorii acesteia spun că MAE „anunţă trufaş” că au fost „incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii”, deşi informaţiile din Munchen, Londra, Amsterdam, Oslo, Roma şi alte zeci de locuri arată cozi imense, cu mii de oameni stând la rând.

„Vă rugăm să ne spuneţi cum să facem, sunt mii de oameni la coadă. Nu vor avea timp să voteze cu toţii. Ce să facem?. Aşa suna apelurile primite la call center-ul alegerilor. Oamenii sună din Munchen, Zurich, Dusseldorf şi multe alte oraşe. Semnează acum pentru ca Teodor Meleşcanu, incompetentul şef în ceea ce priveşte algerile din diaspora, să îşi dea demisia”, mai arată iniţiatorii petiţiei.

Până duminică seară, în jurul orei 19.00, petiţia a fost semnată de peste 6.100 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *