Skip to content
Politică

Meleșcanu, declarații despre relocarea refugiaților în România

hotnews.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a făcut vineri seară o serie de declarații privind refugiații și o posibilă relocare a acestora din Germania și Italia, în România.

Într-un interviu acordat postului  Realitatea TV, Meleșcanu a transmis că au fost făcute oferte în legătură cu 1.942 de refugiați, relatează Agerpres.ro.

Recent, am făcut o ofertă pentru 1.942 de refugiați din Grecia și din Italia pe care îi putem reloca în România. Mai avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de asemenea refugiați„, a declarat ministrul.

De asemenea, Meleșcanu a subliniat că este  implicat în oprire fluxului de refugiați care vin pe Marea Neagră, implicit fiind implicat și în salvarea acestora. În plus, ministrul a făcut destul de clar distincție între ce tipuri de refugiați sunt, pe deoparte politici, pe cealaltă parte oameni care pleacă din țări eșuate din motivații economice.

Evident că problema migrației și cea a refugiaților sunt două categorii distincte. Primii sunt refugiați din motive politice, din cauze de război, dar există și o migrație cu caracter economic, mai ales din țările cu regimuri eșuate, cu condiții de viață foarte grele. România și-a exprimat solidaritatea, deși am mers pe ideea că nu este normal să avem cote fixe. În același timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit număr de refugiaț„, a completat ministrul Afacerilor Externe.

În final, Meleșcanu a ținut să menționeze că România se implică activ pentru ajutorarea anumitor forțe de securitate, cum ar fi cele din Irak care se luptă cu Daesh, prin trimiterea a 50 de jandarmi și polițiști care să ajute la pregătirea irakienilor. Nu în ultimul rând, Meleșcanu a transmis că orice ajutor în acea direcție este unul umanitar.

România și-a asumat obligația de a contribui cu 800.000 de euro la coaliția luptei împotriva statului islamic și ajutorarea victimelor populației civile din aceste zone. Pe lângă această contribuție, care se va întinde pe o perioadă de patru ani, câte 200.000 pe an, mai avem și o contribuție de 340.000 de euro, care este destinată în primul rând celor din Siria, oamenilor care suferă. Este, mai ales, un ajutor umanitar și, de asemenea, vom avea o contribuție, nu am stabilit-o încă, la Fondul Uniunii Europene pentru ajutorarea refugiaților din Siria care se află în Turcia la ora actuală„, a concluzionat Teodor Meleșcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *